Zelenskiy: Ukrayna, Kırım Tatar halkının statüsünü yasal olarak tanımlamalı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, ülkenin yerli halklarının yasal tanımı ve Kırım Tatar halkının statüsünün yerli halk olarak tanımlanması üzerinde çalıştığını vurguladı.

Vladimir Zelenskiy

Devlet başkanı, Dünya Yerli Halkları Uluslararası Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, “Bu sorunun çözülmesi çok gecikti ve nihayet buna bir son vermeliyiz. Özgür Bahçesaray’da ve Kırım’ın her yerinde bu dayanışma bayramını kesinlikle kutlayacağımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi.

Zelenskiy, Rusya Federasyonu tarafından Kırım’ın geçici olarak işgal edilmesi sonrası, hakların korunması konularının ve Ukrayna’daki Kırım Tatarlarının özel statüsünün yasal tanımının yapılmasının daha da acil hale geldiğini kaydetti.

Açıklamasında “Bu nedenle şu anda ortak görevimiz Kırım Tatarlarının haklarını korumak, dilin, kültürün kapsamlı bir şekilde gelişmesine yardımcı olmak ve artık tarihi vatanları Kırım’da tam olarak gelişemeyen kimliklerini korumaktır. Ukrayna’nın yerli halkı olarak Kırım Tatar halkının haklarının iade edilmesi için Kırım’da elimizden gelen herşeyi yapmak bizim için çok önemlidir.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com