Zelenskiy: Ukraynalılar, başkanlarının Yahudi, Hristiyan veya Müslüman olup olmadığını umursamıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy İsrail’in Jerusalem Post gazetesi ile yaptığı bir röportajda Ukrayna’nın, Doğu Avrupa’da en düşük anti-Semitizm oranına sahip ülke olduğunu ve her türlü hoşgörüsüzlük tezahürünü şiddetle kınadığını belirtti.

Başkanlık Ofisi tarafından yayınlanan mesajda Zelenskiy “Her türlü Yahudi karşıtı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Antisemitizm, Ukrayna’da yeri olmayan bir zehirdir. Pew Araştırma Merkezi’nin 2018 yılında yaptığı bir ankete göre, Ukrayna, Doğu Avrupa’da en düşük anti-semitizm oranına sahip ülkedir. Bu cesaret verici ama tabii ki her zaman yapılacak daha çok şey vardır ve son derece dikkatli olmalıyız ve kalacağız.” dedi.

Zelenskiy, Uman şehrinin her yıl İsrail ve ABD de dahil olmak üzere dünyanın her yerinden on binlerce ziyaretçi aldığını hatırlatarak bu sene yapılacak seyahatlerin dünyadaki COVID-19 salgını nedeniyle karmaşık hale geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, karantinaya rağmen İsrail’den ve dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerin Ukrayna ve özellikle Uman’da her zaman memnuniyetle karşılanacağını vurguladı.

Uman’daki Hasidik Yahudilere yönelik Yahudi karşıtı saldırılar ve Ukrayna’da Yahudi karşıtlığının daha da artma olasılığı hakkındaki soruyu yanıtlayan Zelenskyi, yetkililerin Yahudi karşıtı bir geçmişe karşı olası her saldırı vakasına tepki göstermesini ve hacıları korumak için mümkün olan her şeyi yapmasını sağladı.

Ayrıca, bu durumda Ukrayna’nın “birçok dezenformasyon kampanyası” ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Zelenskiy, Yahudi köklerine sahip olduğu için kendisinin hiçbir zaman, ne seçim kampanyası sırasında ne de cumhurbaşkanı seçildikten sonra Ukrayna’da anti-semitik açıklamaların hedefi olmadığını söyledi,

Zelenskiy “Ukraynalılar, Ukrayna halkının çıkarlarını savunduğu sürece, başkanlarının Yahudi, Hıristiyan veya Müslüman olup olmadığını umursamıyorlar.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com