Kuleba: Çoklu vatandaşlığın getirilmesi gerektiğine kesinlikle inanıyorum

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna Dışişleri Bakanı: Barış Formülü zirvesini düzenleme yönünde iyi bir hızla ilerliyoruz

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, küresel Ukrayna toplumunu korumayı ve geliştirmeyi amaçlayan devlet politikasının unsurlarından birinin çoklu vatandaşlık olması gerektiğini belirtti.

Kuleba, 12. Dünya Ukraynalılar Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Milyonlarca Ukraynalı savaştan kaçmak için yurtdışına gitti. Biz onların evlerine dönmelerini mümkün olan her şekilde teşvik edeceğiz. Ancak birçoğunun yurtdışında kalacağını da biliyoruz. Bu şartlarda onların Anavatanla bağlarını korumak gerekiyor. Bu, Ukrayna’nın ve Ukrayna halkının geleceğiyle ilgilidir. Bu nedenle, çoklu vatandaşlık, küresel Ukrayna toplumunu korumayı ve geliştirmeyi amaçlayan devlet politikasının unsurlarından biri haline gelmelidir.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bakan, Ukrayna’da bu konuyla ilgili zorlu bir tartışmanın uzun süredir devam ettiğini belirterek, çoklu vatandaşlık getirilmesinin gerekliliğine kesinlikle inandığını vurgulayarak “Ukrayna’da yabancı pasaport verme korkusuyla değil, Ukrayna pasaportunun Ukrayna’daki ve dünyadaki gücü bizi yönlendirmelidir. Yurtdışındaki milyonlarca Ukraynalıya Ukrayna pasaportunu saklama veya alma fırsatını açmalıyız. Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üye olmasıyla birlikte Ukrayna pasaportlarının komşu Avrupa devletlerinin pasaportlarıyla aynı statüye sahip olacağını da kabul etmemiz gerekmektedir.” diye vurguladı.

Ayrıca bu politikanın “dost müttefik ülkelerden” başlayarak aşamalı olarak akıllıca uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Dışişleri bakanı ayrıca “Ve elbette, saldırgan bir devletle veya dost olmayan ülkelerle herhangi bir çifte vatandaşlık yasaklanmalıdır.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com