Göçmenlerin çoğunluğu yurtdışına uyum sağladı ancak Ukrayna’ya dönmek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Almanya'daki her beş Ukraynalı'dan biri savaş bitmeden eve dönmeyi planlıyor

Büyük çaplı savaşın başlangıcından itibaren yurtdışına taşınmanın ana sebebi aile güvenliği ve refahı oldu. Ankete katılanların neredeyse yarısı (%45) bunu belirtiyor.

Gradus Research şirketinin yaptığı bir ankete katılanlara göre Ukraynalıların en çok göç ettikleri ülkeler Polonya (%29), Litvanya (%16) ve Almanya (%10) olmaya devam ediyor. Ankete katılanların neredeyse üçte ikisi (%62) ev sahibi ülkedeki hayata (tamamen veya daha hızlı) uyum sağlayabildiklerini belirtiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Uyum zorlukları arasında en çok yerel dil (%40), maddi zorluklar (%28) ve barınma (%24) zorlukları dile getiriliyor.

Aynı zamanda analistler, Ukraynalı göçmenlerin evlerine, Ukrayna’ya dönme arzusunun yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Son ankete katılanlar arasında bu oranın payı %63 iken, bir yıl önce bu oran %67 düzeyindeydi.

Geri dönmek isteyenlerin üçte birinden fazlası 2024 sonuna kadar geri dönmeyi planlıyor (%39), katılımcıların üçte biri (%36) karar vermekte zorlanıyor.

İstihdam düzeyi

Anketin sonuçları Ukraynalı göçmenler arasında yüksek düzeyde istihdam olduğunu ortaya koyuyor. Savaşın başlangıcından bu yana yurtdışına taşınan ankete katılan Ukrayna sakinlerinin %70’inin şu anda bir işi var. Yüzde 54’ü ev sahibi ülkede çalışıyor, yüzde 12’si Ukrayna şirketlerinde ve uzaktan çalışıyor, yüzde 4’ü ise yabancı bir şirkette uzaktan çalışıyor.

Ankete katılan Ukraynalı göçmenler arasındaki işsizliğin temel nedeni çoğunlukla yerel dil bilgisi eksikliğidir (%43).

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com