ISW: Rusya, ağır kayıplara rağmen Avdiivka’ya yeni kuvvetler aktarıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ISW: Rusya, ağır kayıplara rağmen Avdiivka'ya yeni kuvvetler aktarıyor

Ruslar, ağır kayıplara ve Ukrayna mevzilerini ele geçirmekteki zorluklara rağmen Donetsk bölgesindeki Avdiivka’ya yeni kuvvetler gönderiyor.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) raporuna göre birkaç Rus askeri blog yazarı, 22 Ekim’de Avdiivka yönünde cephede önemli bir değişiklik olmadığını iddia etti. Ağır kayıplara yol açan başarısız büyük taarruzun ardından Rus kuvvetlerinin yeniden durması muhtemel.

Tanınmış bir Rus askeri blog yazarı, Ukrayna kuvvetlerinin “aniden” Piskiviy (Donetsk’in 8 km güneybatısında) yönünde karşı saldırıya geçtiğini ve Rus kuvvetlerini bölgedeki mevzilerden uzaklaştırdığını iddia etti. Bir başka “asker” ise Ukraynalıların Piskiy ve Opitniy (Avdiivka’nın 4 km güneyinde) yakınındaki ilerleyişine ilişkin açıklamaların yanlış olduğunu söyledi.

Avdiivka yönünde görev yaptığı iddia edilen bir diğer Rus kaynak ise Ukrayna kuvvetlerinin cephenin kendisine ait belirtilmeyen kısmına karşı saldırı düzenlemediğini iddia etti.

21 Ekim’de yayınlanan coğrafi konum görüntüleri, Rus birliklerinin yakın zamanda tartışmalı “gri bölge” olan Pervomaiskiy’nin (Avdiivka’nın 11 km güneybatısında) güneydoğusuna doğru ilerlediğini gösteriyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Kremlin bağlantılı bir askeri blog yazarı, 22 Ekim itibarıyla Rusya’nın Avdiivka yönündeki saldırı operasyonlarının “konumsal çıkmazına” katkıda bulunabilecek zorlukları tartıştı. Her iki tarafta da çok sayıda personelin ve müstahkem alanların bulunduğu statik bir cephe hattında manevra kabiliyeti yüksek bir savaş yürütmenin zor olduğunu savundu.

Ayrıca Ukrayna insansız hava araçlarının ve diğer yüksek hassasiyetli silahların, zırhlı araçları giderek daha savunmasız hale getirdiğini ve kara saldırılarını daha da zorlaştırdığını belirtti. Buna ek olarak, Rus kuvvetleri Avdiivka yakınlarındaki Ukrayna mayın tarlalarının üstesinden gelmekte zorluk yaşıyor ve Ukrayna lojistik üssünü tamamen yok edemiyor, bu da Ukrayna komutasının personeli kritik bölgelere hızlı bir şekilde yeniden konuşlandırmasına olanak tanıyor.

Rus kaynakları daha önce Ukrayna’nın savunma tahkimatlarının Rusya’nın Avdiivka çevresindeki ilerleyişi için ciddi bir sorun oluşturduğunu iddia etmişti. Bu zorluklar, Ukrayna kuvvetlerinin Haziran 2023’te devam eden Ukrayna karşı saldırısının ilk haftalarında güney Ukrayna’da karşılaştığı zorluklara çok benziyor. Ancak Rus kuvvetlerinin, Haziran 2023’teki ilk aksiliklerden sonra Ukrayna kuvvetlerinin yaptığı gibi, bir şekilde uyum sağlama kapasitesine ve esnekliğine sahip olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

Zelenskiy: Ukrayna’da Barış Formülü toplantısına 50’den fazla ülke katılacak

Ukraynalı kaynaklar, ağır kayıplara rağmen Rus kuvvetlerinin saldırı çabalarını desteklemek için personelini Avdiivka yönüne yeniden konuşlandırmaya devam ettiğini söyledi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Tavriy Grubu sözcüsü Albay Aleksandr Ştupun, Rus ordusunun personel kaybını telafi etmek için Rusya topraklarından personeli doğrudan Avdiivka yönüne naklettiğini söyledi.

Ukraynalı askeri gözlemci Kostantin Maşovets, Rus askeri komutanlığının yakın zamanda birkaç Rus alayını seferberliğin bir parçası olarak Avdiivka yönüne transfer ettiğini, bunun da Rusya’nın büyük olasılıkla bu yöndeki operasyonları durdurmayı planlamadığını gösterdiğini söyledi.

Maşovets, Rus ordusunun ayrıca Batı Askeri Bölgesi 3. Ordu Kolordusu 6. Motorlu Tüfek Tümeni’ne bağlı 57. Motorlu Tüfek Alayı birimlerini Spartak-Yakivka-Minerale-Kaştanove bölgesine (Avdiivka’nın 4 km güneyi ve 5 km güneydoğusu) naklettiğini kaydetti.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com