Ukrayna’ya yeni giriş kuralları: Antijen testi ve aşı sertifikası da eklendi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

7 Haziran 2021’de Ukrayna hükümeti, yabancılar ve Ukrayna vatandaşları için ülkeye giriş kurallarını güncelledi. Girişte sunulması zorunlu PCR test sonucu dışında, antijen test ve aşı sertifikasını da kabul etmeye başladı.

Artık ülkeye girmek için, yabancılar ve vatansız kişiler, artık sadece koronavirüs için bir PCR testi sonucunu değil, isterlerse hızlı bir antijen test sonucunu veya COVID-19’a karşı tam aşı sertifikasını İngilizce veya İngilizceye tercüme edilmiş olarak sunabileceklerdir.

Testin geçerliliği 72 saat olarak aynı kalırken; Ukrayna, Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil kullanım için onaylanan aşıları tanımaktadır.

Hatırlatma: Türkiye yönüne antijen testinde 48 saat geçerlilik ve son aşı uygulaması için 14 günden eski olması kuralı vardır. Ukrayna bu konuda gün ve saat yönünde henüz bir şart açıklamamıştır.

Buna ek olarak yabancıların ve geçici oturumu olanların COVID-19 kapsamlı sigorta sunma uygulaması devam etmektedir.

12 yaşından küçük çocuklar test ve aşı gereksiniminden muaftır.

Ukraynalıların girişi

Temmuz ayı başı itibariyle Ukraynalılar test yaptırmadan ülkelerine girebileceklerdir. Daha önce test yaptırmayanlar isterlerse evde kendi kendilerine tecrite girebiliyorlardı. Artık buna da gerek kalmamıştır.

PCR testi veya koronavirüs antijen testinden geçenler veya aşı belgesi tam olan Ukraynalılar da karantinadan muaftır. Test sertifikası 72 saat geçerlidir.

Ukrayna vatandaşları ve Ukrayna’da kalıcı olarak ikamet eden yabancılar isterlerse ülkeye test yapılmadan girebilir, ancak daha sonra 14 gün kendi kendine tecritten geçmeleri gerekir. Ukrayna’da bir koronavirüs testi yaparsa kendi kendine izolasyonu durdurabilir. Yeni belgede, Ukrayna hükümeti kendi kendine izolasyonun erken sonlandırılmasına yönelik testlerin listesini genişletmedi. Bunun için sadece PCR testi geçerli olmaya devam etmektedir.

Belgenin resmi olarak Ukrayna hükümetinin web sitesinde yayınlanmasına rağmen, yeni kurallarla ilgili talimatların sınır muhafızlarına iletilmesinin birkaç saat veya gün sürebileceğini lütfen unutmayın.

Daha önce Kiev Büyükelçiliği tarafından yayınlanan Ukrayna’ya giriş kuralları aşağıdadır. PCR testine ek olarak yapılan güncelleme ise yukarıda açıklanmıştır. Bunun dışında kurallar aynen geçerlidir. Özellikle çipli kimlik kartı ile ve ilk kez Ukrayna’ya gelecek olanların bu konuda hassasiyet göstermesi daha önemlidir. Aksi takdir geri gönderilme ihtimalleri artmaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com