NYT: CIA’in Ukrayna’da 12 gizli üssü var, Burns geçen hafta Kiev’deydi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
CIA başkanı dün Kiev'i ziyaret etti ve Zelenskiy ile görüştü

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın Ukrayna’da Rusya sınırı boyunca 12 gizli üssü bulunuyor ve CIA şefi William Burns geçen Perşembe günü tam kapsamlı Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna’ya 10. gizli ziyaretini gerçekleştirdi.

New York Times, Ukrayna, ABD ve Avrupa’daki mevcut ve eski yetkililerle yapılan 200’den fazla görüşmeye dayanarak Ukrayna ve Amerikan istihbaratı arasındaki ortaklığın ayrıntılarının on yıldır yakından korunan bir sır olduğunu belirtti.

Yayın, tam kapsamlı savaştan önce Ukraynalıların, Rusya Federasyonu’nun 2014 yılında Malezya Havayolları uçağının düşürülmesinde parmağının olduğunu kanıtlamaya yardımcı olan ele geçirilen verileri toplayarak Amerikalılara kendilerini kanıtladığını bildiriyor. Ukraynalılar ayrıca Amerikalıların 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale eden Rus ajanlarını takip etmelerine de yardımcı oldu.

2016 civarında CIA, CIA teknisyenlerinin bunları yeniden kullanıp Moskova’nın şifreleme sistemlerini kırabilmesi için Rus insansız hava araçlarını ve iletişim ekipmanlarını ele geçirmek üzere Birim 2245 olarak bilinen elit bir Ukrayna özel kuvvetler birimini eğitmeye başladı. Yayına göre, bu birimin memurlarından biri Ana İstihbarat Müdürlüğü’nün şu anki başkanı Kirill Budanov’du.

CIA ayrıca Rusya’da, Avrupa’da, Küba’da ve Rusların önemli bir varlığının olduğu diğer yerlerde çalışan yeni nesil Ukraynalı casusların eğitilmesine de yardımcı oldu.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

The New York Times’a göre, Ukrayna ve Amerikan istihbaratı arasındaki ortaklığın ayrıntıları on yıldır yakından korunan bir sır olarak kaldı.

Makaleye göre Rusya saldırıya geçtiğinde ve Ukrayna giderek düşman hatlarının çok gerisinde casuslar gerektiren sabotajlara ve uzun menzilli füze saldırılarına bağımlı hale geldiğinden, bu istihbarat ağları artık her zamankinden daha önemli. Ve giderek daha fazla risk altındalar: Kongre’deki Cumhuriyetçiler Kiev’e askeri fon sağlanması durdurulursa, CIA faaliyetlerini azaltmak zorunda kalabilir.

CIA direktörü William Burns, Ukraynalı liderlere güvence vermek amacıyla, işgalden bu yana 10. ziyareti olan geçen Perşembe günü Ukrayna’ya gizli bir ziyarette bulundu.

CIA ile GUR arasındaki ortaklık, eski Başkan Viktor Yanukoviç‘in Rusya’ya kaçtığı Şubat 2014’ün sonunda başladı. Böyle bir işbirliği, SBU’nun başına geçen Valentin Nalivaiçenko tarafından önerildi.

Aynı zamanda ABD kuralları, istihbarat teşkilatlarının Ukrayna’ya ölümcül sonuçlar doğurması “makul olarak beklenebilecek” herhangi bir destek sağlamasını yasakladı. Ancak NYT, kırmızı çizgilerin hiçbir zaman açıkça tanımlanmadığını ve bu durumun ortaklıkta sürekli gerilim yarattığını yazıyor.

Kiev’de Nalivaiçenko, GUR’un başına uzun süreli yardımcısı General Valeriy Kondratyuk‘u seçti ve operasyonları yürütmek; CIA veya MI6’nın sağlayamayacağı istihbaratı toplamak için düşman hatlarının gerisinde konuşlandırılan yeni bir paramiliter birim oluşturdular.

Aynı zamanda 2016 yılında Budanov’un grubunun Kırım’a girmesi olayının ardından Amerikalılar öfkelendi ve işbirliği programını kapatmakla tehdit etti.

Bunun ardından dönemin CIA şefi John Brennan, kırmızı çizgileri bir kez daha vurgulamak için Kondratyuk’u aradı. General üzgündü. Meslektaşına göre “Bu bizim savaşımız ve savaşmalıyız” diye yanıtladı. Yayına göre Washington’un tepkisi Kondratyuk’un işine mal oldu.

Yayın, Donald Trump‘ın başkanlığı sırasında CIA-GUR işbirliği programının daha uzmanlaşmış eğitim programlarına ve ek gizli üslerin inşasına kadar genişlediğini belirtiyor.

İlişki o kadar başarılıydı ki CIA, bunu Rusya’ya karşı çıkma konusunda ortak çıkarları olan diğer Avrupa istihbarat teşkilatlarıyla da kopyalamak istedi.

Rusya’ya yönelik operasyonları denetleyen CIA departmanı Rusya Evi’nin başkanı, Lahey’de gizli bir toplantı düzenledi. Toplantıda CIA, İngiliz MI6, GUR, Hollanda servisi ve diğer departmanların temsilcileri Rusya hakkındaki istihbarat verilerini birleştirme konusunda anlaştılar. Sonuç, Rusya’ya karşı gizli bir koalisyondu ve Ukraynalılar da bunun önemli üyeleriydi.

Kasım 2021’den itibaren CIA ve MI6, Ukraynalı ortaklarına, Rusya’nın hükümetin kafasını kesmek ve Kremlin’in iradesini yerine getirecek bir kuklayı Kiev’e yerleştirmek için geniş çaplı bir işgale hazırlandığı mesajlarını gönderdi. İstihbarat, Rusların öldürmeyi veya yakalamayı planladığı Ukraynalı yetkililerin yanı sıra Kremlin’in iktidara getirmeyi umduğu Ukraynalıların isimlerini içeriyordu.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve bazı üst düzey danışmanları, CIA Direktörü Burns’ün Ocak 2022’de onlara bilgi vermek için Kiev’e gitmesinden sonra bile “ikna olmamış görünüyordu”. Rusya’nın işgali yaklaşırken, CIA ve MI6 memurları Ukraynalı mevkidaşlarıyla birlikte Kiev’e son ziyaretlerde bulundu. NYT’nin yazdığına göre bir MI6 memuru, Rusların onları öldüreceğinden korkarak Ukraynalıların önünde gözyaşı döktü.

Burns’ün ısrarı üzerine, küçük bir grup CIA memuru, Amerikalıların Ukrayna’dan genel tahliyesinin dışında bırakıldı ve Batı Ukrayna’daki bir otel kompleksine taşındı. Rus işgali başladıktan sonra oteldeki CIA memurları, sahadaki tek Amerikan hükümeti temsilcileriydi. Bilgi aktarmak için her gün Ukraynalı bağlantılarıyla bir araya geldiler.

Makalede, o dönemde, “eski kelepçeler kaldırıldı ve Biden yönetimi, Ukrayna topraklarında Rus kuvvetlerine karşı ölümcül operasyonlar için istihbarat desteği sağlama konusunda casus teşkilatlarına yetki verdi” diyor materyalde.

Ayrıca üst düzey bir Ukraynalı yetkiliye atıfta bulunularak, en az bir vakada CIA’nın Ukrayna ile istihbarat paylaştığı ve bunun Zelenskiy’e karşı bir komplonun engellenmesine yardımcı olduğu belirtiliyor.

Daha sonra CIA görevlilerinin bir kısmı Ukrayna üslerine gönderildi. Ukraynalıların vurmaya hazırlandıkları potansiyel Rus hedeflerinin listesini gözden geçirdiler ve doğruluğundan emin olmak için Ukraynalıların sahip olduğu bilgileri Amerikan istihbaratıyla karşılaştırdılar.

Ancak son zamanlarda ABD’den gelen yardım paketinin kabul edilmesindeki gecikme nedeniyle Ukraynalı istihbarat görevlileri Amerikalı meslektaşlarına ABD’nin onları terk edip etmeyeceğini soruyor.

Burns’ün geçen hafta Kiev’e yaptığı ziyarete değinen bir CIA sözcüsü şunları söyledi: “Ukrayna’ya yıllardır açık bir bağlılık gösterdik ve bu ziyaret, ABD’nin bağlılığının devam edeceğine dair bir başka güçlü sinyaldi.”

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com