Bugün itibari ile Ukrayna’da halka açık yerlerde ısıtmalı tütün ürünleri içilmesi yasağı yürürlüğe girdi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yasak tütün ve nargile ile ısıtmalı elektronik sigaralar da dahil olmak üzere tüm tütün ürünlerinin kullanımını içermektedir. İhlal edenler para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

11 Temmuz’da, 1978-IX tütünle mücadele yasasının normları yürürlüğe girdi ve yasayla belirtilen yerlerde ısınmalı tütün ürünlerinin içilmesi de yasaklandı. Daha önce, Ukrayna’daki kısıtlamalar yalnızca sigara, nargile ve elektronik sigaraları kapsamaktaydı.

Sonuç olarak , tütün ısıtarak çalışan elektronik cihazların (IQOS, Glo vb.) halka açık yerlerde kullanılması yasaktır .

Eski NATO komutanı: Kerç köprüsü Ukrayna için meşru bir hedeftir

Kanun, işletmelerin ziyaretçileri ve çalışanları için geçerlidir. Tütün ısıtma cihazlarının (IQOS Friendly gibi) kullanımı için izin etiketlerinin kaldırılmasının yanı sıra, sahiplerin göze çarpan bir yere bir yasak uyarısı bildirimi asmalarını da gerekmektedir.

Halka açık kade ve restoranlarda ilk ihlal için 3 bin UAH para cezası verilir. Bir yıl içinde tekrarlanan her ihlal için 15 bin UAH ceza kesilir.

18 yaşın altındaki kişilere satışlarda da alıcı için 6 bin 800 UAH ve satıcı için 6 bin 800 UAH ila 13 bin 600 UAH arasında para cezası verilir.

Ayrıca söz konusu tütün ürünleri veya cihazlarının reklamı, sponsorluğu ve tanıtımı yasaktır. Aksi takdirde, ticari kuruluşlar, her bir reklam için 30 ila 50 bin UAH arasında ödeme yapmak zorunda kalacaklardır.

Sadece çatısı ve ikiden fazla duvarı olmayan yazlık alanlarda sigara içmek yasak değildir. Örneğin, tesisin dışında sokakta birkaç masa varsa, orada sigara içilebilir. Her türlü mülkiyete sahip işletmelerin binalarında sigara içme odaları da yasaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com