ISW: Putin, NATO ve Ukrayna için “ölümcül bir tehdit” olmaya devam ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
AB sözcüsü: Putin seçimlerden önce Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı artıracak

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’ndeki analistler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in NATO ve Ukrayna için “ölümcül bir tehdit olmaya devam ettiğine” inanıyor.

ISW raporunda “Kremlin, aylardır Baltık ülkeleri ve Finlandiya’da hibrit savaş operasyonları yürütmenin koşullarını yarattı ve şu anda Moldova’ya karşı bu tür operasyonları yürütüyor. Putin’in hedefleri arasında etkili bir ittifak olan NATO’nun yok edilmesi, ABD ile Avrupa arasındaki bağların koparılması ve Rusya’nın sesinin ve gücünün hakim olduğu yeni bir küresel düzenin inşası yer alıyor. Amerika’nın, Avrupa’nın ve Amerika’nın Asya’daki ve dünyadaki müttefiklerinin çıkarları, Ukrayna’nın Rusya’yı yenmesine yardım etmekle ayrılmaz biçimde bağlantılıdır.” denildi.

Belirtildiği gibi Ukrayna, tam kapsamlı Rus işgalinin başlamasından iki yıl sonra, artan zorluklara rağmen Kremlin’in Ukrayna devletini ve kimliğini yok etme girişimlerine direniyor. Aynı zamanda Rusya Federasyonu askeri hedeflerinden vazgeçmedi ve askeri operasyonları zayıflatmadı. Analistler, Rus birliklerinin ilerlemeye devam ettiğini ancak şu ana kadar elde ettikleri kazanımların çok sınırlı olduğunu ve bedelinin çok yüksek olduğunu vurguluyor. Değerlendirmelerine göre, Avdiivka’nın ele geçirilmesi sırasında muhtemelen tüm Sovyet-Afgan savaşı boyunca olduğundan daha fazla Rus askeri öldü.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

ISW, Ukraynalıların yorgun olduklarını ve Amerikan askeri yardımının sona ermesinden endişe duyduklarını ancak kararlılık, yaratıcılık ve beceriyle savaşmaya devam ettiklerini kaydederek “Fakat savaşın sonu hâlâ çok uzakta. Ukrayna kaybetmedi ve Ukrayna’nın kaybetmesi için hiçbir neden yok… Rus ordusunun, Ukrayna’nın kullanmayı öğrendiği birçok zayıf noktası var. Ukrayna’nın müttefiklerinin toplam ekonomik gücünün Rusya’nın ekonomik gücünden kat kat daha fazla” şeklinde vurguladı.

Analistler, ağır kayıplara rağmen Rus birliklerinin şu anda Ukrayna’daki saldırı operasyonlarını “kriptomobilizasyona dayanarak” desteklediğini belirtiyor.

Raporda, “Rusya, kabaca mevcut kayıplara eşdeğer bir oranda yeni kuvvetler üretiyor ve bu da Rus kuvvetlerinin saldırı birimlerini sürekli olarak takviye etmesine ve operasyonel düzeyde düzenli olarak rotasyon yapmasına olanak tanıyor.” ifadesine yer verildi.

Analistler aynı zamanda Rusya’nın saldırı operasyonlarını aynı şekilde daha yüksek operasyonel düzeyde sürdürüp sürdüremeyeceğinin henüz belli olmadığını, bunun da daha büyük kayıplara yol açacağını belirtiyor.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com