Ukrayna savaşı kendi şartlarıyla sonlandırabilir. Zelenskiy önemli bir noktaya dikkat çekti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: president.gov.ua

Ukrayna savaşı kendi şartlarıyla sonlandırabilir. Ancak Ukraynalılar savaşmalı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Kırım ve Sevastopol İşgaline Karşı Direniş Günü vesilesiyle yaptığı konuşmada Ukrayna’nın, Ukraynalılar savaşırsa, savaşı kendi şartlarıyla sona erdirebileceğini ifade etti.

Zelenskiy “26 Şubat 2014’ten bu güne çok şey değişti ve herkes bu büyük değişimlerin hangi yöne doğru gittiğini görüyor. Bu savaşı kendi başımıza, Ukrayna şartlarıyla sonlandırabiliriz. Topraklarımızı ve insanlarımızı işgalden geri kurtarabiliriz. Rusya’ya yaptıklarının sorumluluğunu yükleyebiliriz. Ancak bunun gerçekleşmesi için mücadele etmeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı, bugün 10 yıl önce meydana gelen olayları hatırlatarak bu olayların Rusya tarafından çalınan Ukrayna Kırım’ında meydana geldiğine vurgu yaptı ve şöyle devam etti:

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ve Rus işgal ordusuyla birlikte halkın aşağılanması ve zorbalığı, baskı ve korku Kırım’ımıza girdiğinde, Rusya’nın intikamcılığı, tam da dünyanın bunu başarabileceğine inandığı sırada, şu anda Ukrayna’ya karşı devam eden bu acımasız savaşı doğurdu. Bu tür suçlara, bu tür ilhaklara, evleri elinden alınan insanlarla bu kadar alay edilmelerine göz yumuldu.”

İşte bu yüzden adalet duygusu ile barış arzusu el ele gitmeli. Bu, özellikle Kırım’ın unutulmamasını gerektirir. Kırım için savaşmalı. Rusya’nın Kırım’a getirdiği ve daha sonra denediği kötülüğe direnmeli. O bunu Ukrayna geneline yaymayı ve diğer ulusların topraklarına da yayılmayı hedefliyor.”

Kırım’daki ve Ukrayna’nın işgal altındaki tüm bölgelerindeki halklar için savaşmalıyız. Uluslararası hukukun gücünün, Kırım’la ve dolayısıyla diğer tüm topraklarla ilgili olarak tam olarak yeniden tesis edilmesi için savaşmalıyız. Kırım Tatar halkının ve diğer halkların hakkı, kendi evinde yaşama hakkıdır”

“Kırım’ı unutmayan, Kırım’daki çabalarımıza yardım eden, askerlerimize yardım eden, Kırım’da işgalcilere karşı savaşan, Rus kötülüğüne kendi ruhunu vermeyen, insanların özgürleşmesine yardım eden herkese minnettarım. Bu insanları destekleyen ve onların inancını – adalete, onun gücüne, Ukrayna’ya olan inancını – koruyan Rus rejimi tarafından baskı altına alındı.Tüm mahkumlarımızın geri dönüşü, Ukrayna’dan sınır dışı edilenlerin geri dönüşü, Kırım siyasi mahkumlarının geri dönüşü mutlak önceliğimizdir. Bu konuda bize yardımcı olan tüm ülkelere minnettarım.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com