Newsweek: ABD, Ukrayna’ya birçok yönden yardımı gizlice yapıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Newsweek: ABD, Ukrayna'ya birçok yönden yardımı gizlice yapıyor

Newsweek isimsiz kaynaklara dayanarak, ABD’nin Ukrayna’ya yardım etmek için yaptığı şeylerin çoğunun gizli tutulduğunu ve normalde ABD ordusunun görev alanı olan şeylerin çoğunun CIA tarafından yapıldığını yazıyor.

Newsweek sitesinde CIA’in Ukrayna’ya gizli bilgilerin toplanması, “askeri” lojistiğin organizasyonu konusunda yardım ettiği ve ayrıca Rusya ile çatışmada Ukrayna’ya yardım eden ancak Rusların bunu bilmemesini isteyen ülkelerle temas halinde olduğu yazıldı.

Aynı zamanda CIA, öncelikle Ukrayna ve Rusya devlet başkanlarının “kafalarından neler geçtiğini” anlamayı hedefliyor. Örneğin Newsweek muhatapları, Ukrayna’nın ABD’yi Rus askeri üst düzey yetkililerine yönelik saldırılar veya Kırım köprüsünde olduğu gibi Kırım’daki tesislere yönelik saldırılar konusunda uyarmadığını söylediler.

Ancak Ukrayna’da ve Ukrayna için herhangi bir CIA çalışması, ABD’yi Rusya ile doğrudan çatışmaya çekmemek için Biden yönetimi tarafından belirlenen sınırlamalara sahiptir.

Üst düzey bir istihbarat yetkilisinin Newsweek’e aktardığına göre, “Bu zor bir denge: CIA, Biden yönetiminin Ukrayna topraklarında hiçbir Amerikan botunun resmi olarak bulunmayacağı şeklindeki ana sözünü ihlal etmeden savaşa çok aktif bir şekilde dahil oldu.” dedi.

Yayının başka bir muhatabı – emekli bir yüksek rütbeli askeri istihbarat çalışanı – haklı olarak şunları kaydetti: “Kiev’in bizi duymasını istiyorsak, kendimize savaşın bizim değil Ukraynalılar tarafından kazanılacağını hatırlatmamız gerekiyor.” dedi.

Ukrayna’daki savaş

24 Şubat 2022’de Putin, Batı’nın tüm uyarılarına rağmen birliklerine Ukrayna’yı işgal etme emri verdi. Moskova’nın asıl görevi, Kiev’in hızlı bir şekilde işgal edilmesi ve devlet gücünün ele geçirilmesiydi, ancak bu olmadı. Ukrayna ordusu, Rusları sadece birkaç ay içinde başkent de dahil olmak üzere bir dizi bölgeden çıkardı.

Sonbaharda Ukrayna ordusunun karşı saldırısının ardından Rus işgalciler de Harkov ve Herson bölgelerinden kaçtı.

Bu süre zarfında, Batı’nın Ukrayna kuvvetlerine askeri yardımı önemli ölçüde arttı: tanklar, gelişmiş hava savunma teçhizatı ve uzun menzilli silahlar Ukrayna’ya gelmeye başladı, ancak Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ATACMS füzelerinin sağlanması hala düşünülüyor. Beyaz Saray’ın “kırmızı çizgileri” var. Ukrayna’ya F-16 gönderme tartışması da yer yer ilerledi.

Putin’in Ukrayna ordusunun yaz aylarında başlattığı karşı saldırının arka planına karşı son argümanı, Ukrayna’ya veya NATO üye devletlerinden herhangi birine karşı nükleer silahların kullanılması olmaya devam ediyor. Cephedeki durum ise Putin için tam bir fiyasko.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com