Kurt Volker dondurulan Rus fonlarının Ukrayna’ya aktarılması çağrısında bulundu: “Batılı hükümetler korkuyor”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın restorasyonu için dondurulan tüm Rus fonlarının aktarılması çağrısıyla Brüksel’de “Rusya’ya bedelini ödetin” sergisi açıldı. Serginin açılışı sırasında ABD’nin eski Ukrayna temsilcisi Kurt Volker, Batılı hükümetlerin bunu “korku ve bencillik” nedeniyle henüz yapmadığını söyledi.

Açılan sergi dijital formatta sunuluyor; izleyiciler televizyon ekranlarından ve posterlerden gelen verileri takip edebiliyor. Organizatörler, AB üye devletlerinin el konulan Rus varlıklarıyla ne yapacaklarına karar verirken serginin Batı’nın dikkatini çekmeyi amaçladığını söylüyor.

Geniş çaplı işgalin başlamasının ardından Batılı ülkeler, Rusya Merkez Bankası’nın altın ve döviz rezervlerini dondurdu. Çeşitli tahminlere göre 300 milyar eurodan fazla para tutuklu bulunuyor ve bunların 200’e yakını Avrupa’da.

Ancak bir buçuk yıl süren savaşın ardından Avrupa Birliği, bu parayı Ukrayna’nın restorasyonu için yasal olarak aktarmanın bir yolunu bulamadı. ABD’nin eski Ukrayna Temsilcisi Kurt Volker bunu hükümetin yatırımcılarını kaybetme korkusuyla açıklıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Volker “Onlar, Rusya’nın bu egemen varlıklarına el koyarlarsa, yatırım fonlarını Amerika Birleşik Devletleri’nde veya Avrupa Birliği’nde tutan diğer egemen devletlerin de fonlarının güvende olmadığını düşüneceklerinden ve kendilerinin de güvende olmadığını düşüneceklerinden korkuyorlar. onları başka bir yere götürebilirler.” dedi.

Ona göre bu bir yanılgı, çünkü Rusya Ukrayna halkına karşı soykırım yapmaya devam ediyor ve uluslararası yasaları ihlal ediyor. Ayrıca Volker’a göre bu para sonuçta yine de “Rus halkının iyiliği için” kullanılmayacak çünkü daha önce Putin rejimi tarafından çalınmıştı.

Litvanyalı milletvekili Andrius Kubilius, Rusya’nın yalnızca Ukrayna’nın restorasyonu için dondurulmuş fonlarından vazgeçmesi değil, aynı zamanda işlenen savaş suçlarının sorumluluğunu da üstlenmesi gerektiğine inanıyor.

Stoltenberg sert bir uyarıda bulundu: Putin’in kayıplara karşı toleransı yüksek

Rusya hukuki sorumluluğu üstlenmekle yükümlüdür ve bu nedenle uluslararası mahkeme, Rusya’nın ödemeye zorlanması gerektiğini öğrenmenin de bir yoludur. (…) Sorunun Batılı liderleri Rusya’nın gerçekten ödeme yapması gerektiğine ikna etmek olduğunu söyledi.

Kubilius, Rusya’nın verilen zararı ödememesi ve Kremlin’deki suçluların cezalandırılmaması halinde Rusya’nın geleceğinin değişmeyeceğine de inanıyor.

Avrupa Komisyonu teklif hazırlıyor

Dondurulmuş Rus varlıklarının devredilmesi konusu önemli. AB, Ukrayna’yı yalnızca kendi fonlarıyla yeniden inşa edemeyeceğinin farkında. 12 Aralık’ta Avrupa Komisyonu, Ukrayna’nın yeniden inşası için AB’deki dondurulmuş Rus varlıklarının kullanımına ilişkin bir proje planı sundu.

Girişimin, bloke edilen paradan elde edilen beklenmedik karlara yönelik bir vergiyi de içermesi bekleniyor. Çeşitli tahminlere göre bu prosedür sayesinde Ukrayna yılda 4-5 milyar avro alabilecek.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com