Barış formülü: Borispol’deki toplantıya 83 ülkenin temsilcisi katıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanlığı Ofisi (OP) Başkanı Andrey Yermak, Zelenskiy’nin Barış Formülünün uygulanmasına ilişkin olarak kordiplomatik temsilcilerle onuncu toplantıyı gerçekleştirdi.

Borispol Uluslararası Havaalanı’nda gerçekleşen toplantıya 83 yabancı ülke ve üç uluslararası kuruluşun temsilcilerinden oluşan 86 katılımcının katıldığı belirtildi.

Toplantıda OP başkanı, adil, kapsamlı ve kalıcı bir barışın ancak kolektif irade ve kolektif eylemler sonucunda mümkün olabileceğini kaydederek “Savaşın tekrarını önlemenin tek yolu var: Ukrayna için güvenilir çok taraflı güvenlik garantileri ve uluslararası hukuka saygılı sorumlu devletlerin kararlı bir birlik ve kararlılık gösterisi yolu.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Andrey Sibiga, Borispol Havalimanı’nın savaşın başlaması nedeniyle kapatılan ilk tesis olduğunu ancak aynı zamanda güvenlik durumu izin verdiği anda açılacak ilk tesis olacağını kaydederek “Formülün dokuz maddesi adil, güçlü ve sürdürülebilir bir barış üzerine inşa edilecek bir geleceğin en önemli unsurlarını yansıtıyor. Bu sadece Ukrayna’da değil, tüm dünyada ihtiyaç duyulan türden bir barıştır. Yatıştırma yok. Savaşın sona ermesi mümkün olan tek çözümdür. Bu, Barış Formülünün son noktasıdır” diye vurguladı.

Savunma Bakanı Rüstem Umerov, barışı sağlamanın tek yolunun Rusya’yı savaş alanında yenmek olduğunu kaydetti. Ona göre, saldırgana böylesine yıkıcı bir darbe indirebilmek için Ukraynalı askerlerin, Rusya’nın endüstriyel yeteneklerine ve insan kaynaklarına asimetrik bir tepki verebilecek en son teknolojilere ve silahlara sahip olması gerekiyor.

Adalet Bakanı Denis Malyuska‘ya göre savaşı sona erdirmek için en uygun yasal mekanizma, birçok farklı imzacının dahil olabileceği çok taraflı bir anlaşmadır. “Sadece Ukrayna ve Rusya değil, garantörler de var. Belki ayrı yükümlülüklere sahip üçüncü taraflar bile olabilir” diye açıkladı.

Ayrıca bakana göre geçmişteki hatalar, açık ifadelere duyulan ihtiyacı ve yasal olarak öngörülen yükümlülüklerin varlığını gösteriyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Verkhovna Rada Başkan Yardımcısı Olena Kondratyuk, yalnızca tam teşekküllü bir güvenlik belgesinin veya bir güvenlik belgeleri sisteminin ve bunlara uygunluk garantilerinin saldırganlığı sonsuza kadar durdurabileceğini belirtti.

Toplantıya katılanlar ayrıca, tanınmış kişilerin yer aldığı uluslararası sivil toplum kuruluşu The Elders’ın başkanı, İrlanda eski Başkanı Mary Robinson ve eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un tüm ülkelere seslerini duyurma çağrısında bulunan konuşmalarını da dinlediler. BM Şartı’nın temel ilkelerine dayanarak Ukrayna’da adil bir barışın sağlanmasına yönelik çabalar ve saldırı suçu için özel bir mahkeme oluşturulmasının önemiyle de ilgili.

Diplomatlar, adil ve istikrarlı bir barışın Ukrayna’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına saygı ilkelerine dayanması gerektiğini vurguladı. Savaş zamanlarında bile barışın geri dönüşü için planlama yapmanın önemine dikkat çekildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com