Zelenskiy: Kırım bizi bekliyor, ancak Donbass’ta işler çok zor olacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: Kırım bizi bekliyor, ancak Donbass'ta işler çok zor olacak

Rusların ele geçirdiği Kırım’ın işgalinden kurtulmak muhtemelen Donbass’tan daha kolay olacaktır. Sadece bölgelerin kurtarılmasından değil, aynı zamanda insanların zihinsel olarak Ukrayna’ya geri dönüşü.

Nikolayev’de öğrencilerle yapılan bir görüşme sırasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Belki bu insanlardan önce toprakları geri alırız. Öyle de olabilir. Mesela Donbass’ı alırsak, insanlar orada 10 yıldır, aslında başka bir yerde yaşıyor ve bu uzun bir süreç. Farklı olabilir. Donbass’la durumun daha karmaşık olduğunu düşünüyorum. Ortaklarım bir keresinde bana şunu söylemişti: Kırım’a dönmeniz neredeyse imkansız, Donbass’a dönmeniz çok zor olacak. Ve bence, eğer insanlardan bahsediyorsak, bölgeler hala insanlarla birlikte geri alınmalı, eğer insanlar istemezse bu çok zor olacak” dedi.

Zelenskiy’e göre, bölgede çatışmaların 10 yıldır devam etmesi ve bir temas hattının mevcut olması sebebiyle işgal altındaki Donbass sakinlerini geri döndürmek zihinsel olarak daha zor olacak. Ayrıca ayrılıkçılık da çok fazla.

Zelenskiy “İlişki açık. Ve şimdi bile, Rusya bize karşı savaşırken, en sert ayrılıkçılar ayakta duruyor, Ruslar kaçıyor, bunlar da ayakta. Bu da bir şeyler söylüyor. Ve Kırım’da herhangi bir düşmanlık yoktu, dolayısıyla öyle düşünüyorum. Kırım’ın gelecekte çok iyi bir dönüşü var ve Donbass da bekliyor, ancak bu çok zor olacak çünkü bu bölgenin çoğu işgal edildi ve maksimum düzeyde askerileştirildi… Bizim için asıl önemli olan kendimizi korumaktır. Geri kalan her şey kesinlikle geri dönecek.” diye ekledi.

Savaşta zafer Ukrayna için ne anlama geliyor?

Ukrayna ve Rusya’nın geniş kapsamlı işgalin başlangıcında birkaç tur müzakere yürüttüğünü ancak şu anda duraklama aşamasında olduklarını belirtmek gerekir. Ukraynalı yetkililer, Moskova’nın askerlerini çekene kadar Ukrayna’nın müzakere masasına dönmeyeceğini vurguluyor.

Geçtiğimiz günlerde Amerikan televizyon kanalı NBC News, Amerikalı ve Avrupalı yetkililere atıfta bulunarak, ABD ve AB’nin Rusya ile olası barış müzakereleri konusunu Ukrayna ile özel olarak görüşmeye başladığını bildirdi. Basında çıkan haberlere göre bu görüşmelerde Ukrayna’nın barış karşılığında nelerden vazgeçebileceği sorusu da yer alıyordu.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Aynı gün Vladimir Zelenskiy basın açıklamalarını yalanladı. Müzakereler konusunda hiç kimsenin Ukrayna’ya baskı yapmadığını vurguladı.

Ukraynalı yetkililer, Ukrayna’nın Rusya ile savaşta stratejik hedefinin toprak bütünlüğünün tamamen yeniden sağlanması, yani 1991 sınırlarına erişim olduğunu vurguluyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com