Reuters: ABD, Ukrayna’ya yapılan askeri yardımın arka planında önemli kâr sağladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Pentagon, Ukrayna'ya 275 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Ukrayna’daki savaştan en çok hangi eyaletlerin faydalandığını ve milyarlarca dolarlık kârdan nasıl yararlandığına ilişkin ilk bilgileri açıkladı.

Reuters haberine göre silah üretiminden en fazla kâr elde eden eyaletler (Pensilvanya, Teksas, Arizona) bunu Kiev’e yardıma karşı oy kullanan Cumhuriyetçilerden daha fazla destek almak için kullandı.

Pensilvanya’nın silah ve mühimmat üretimi yatırımı şeklinde 2.364 milyar dolar (diğer eyaletler arasında en yüksek miktar) aldığı belirtiliyor. Teksas’ta 155 mm’lik mermiler ve diğer silahların üretiminden elde edilen kâr 1.45 milyar doları bulurken, ABD Cumhuriyetçi Parti’nin 25 temsilcisinden 18’i Ukrayna’ya yardıma karşı oy kullandı.

Arizona’da altı Cumhuriyetçi temsilciden üçü yardıma karşı oy kullanırken, eyalete 2.196 milyar dolar aktı.

Biden, 20 Ekim’de Kongre’ye Ukrayna ve İsrail’e 106 milyar dolarlık yeni fon tahsisi yönündeki talebi sırasında , ABD’nin Ukrayna’ya tahsis ettiği silah üretiminin Amerikalılara istihdam yarattığını vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Kârın bir kısmının yurtdışına gönderilen ekipmanların yerine konması için Amerikan şirketlerine gittiğini belirtti.

Ancak Kongre Başkanı Mike Johnson, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin önerdiği Ukrayna ve İsrail’e yardım kararlarını tek yerine ayrı ayrı oylamaya ve bu kararların alınmasını “telafi etmeye” karar verdi. Bazı Cumhuriyetçilerin taleplerine taviz verildi.

Bunun ardından Beyaz Saray, ulusal güvenlik konularının, özellikle ABD’nin Ukrayna ve İsrail’e yaptığı yardımın Kongre’deki siyasi tartışmaların konusu olmaması gerektiğini vurgulayan bir bildiri yayınladı.

Açıklamada, Ukrayna’nın Rus saldırganlığına karşı egemenliğini savunmasına yardım etmenin ve İsrail’e yardım etmenin doğrudan ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olduğu yönünde “iki partili güçlü bir anlaşmanın” olduğu vurgulandı.

Şu anda ABD, Rusya’ya karşı savaşta Ukrayna’ya askeri yardım için tahsis edilen fonların neredeyse tamamını tüketmiş durumda. Geriye yalnızca %4 veya 1.1 milyar dolar kaldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com