Kliçko, Ukrayna’nın otoriterleşme yolunu izlediğini söyledi: “Tek bağımsız kurum kaldı.”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Kiev şehir yönetimi basın servisi

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, çatışmalar sırasında Ukrayna’nın otoriterlik yolunu izlediğini, artık ülkede tek bir bağımsız kurum olarak yerel yönetimlerin kaldığını ve muazzam bir baskı altında olduklarını söyledi.

Kiev belediye başkanı Vitaliy Kliçko, Alman Der Spiegel dergisine verdiği röportajda bu eğilimin devam etmesi halinde Ukrayna’nın bir noktada her şeyin “bir kişinin ruh haline” bağlı olduğu bir ülke haline geleceğine inanıyor. Kiev belediye başkanı, Rusya ile askeri çatışmanın başlangıcından bu yana Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile hiç görüşmediğini veya telefon etmediğini de sözlerine ekledi.

Kliçko’ya göre Ukrayna liderinin ofisi, belediye başkanlarını “atavizm” ve “ülkedeki güç yapılarının merkezileşmesinin önünde bir engel” olarak görüyor. Aynı zamanda, çatışmaların ilk aylarında belediye başkanlarının kilit rol oynadığı, kamuoyunun lideri haline geldiği ve orduya yardım konularını üstlendiği görüşünü dile getirdi. Kliçko’ya göre daha sonra Ukrayna’da tam bir kaos hüküm sürdü ve ülke lidersiz kaldı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Der Spiegel, Ukrayna’da birçok şehrin seçilmiş belediye başkanlarının mahkeme kararıyla görevden alındığını hatırlatıp Ukrayna’da demokrasinin “ciddi bir tehdit altında olup olmadığı” sorunca Kliçko olumlu yanıt verdi. Aynı zamanda Ukrayna devletini “aynen bu şekilde” otoriter hale getirmenin pratikte imkansız olduğunu da sözlerine ekledi. Kiev belediye başkanı, “Ukraynalılar bunu yapamayacak kadar özgürlük tutkunu” dedi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com