Devlet Ekoloji Denetimi: Son 25 yılda Ukrayna’da yaklaşık yüz nehir kayboldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, 2050 yılına kadar ciddi bir temiz su sıkıntısı ile karşı karşıya kalabilir, son 25 yılda Ukrayna’da yaklaşık yüz nehir kayboldu.

fotoğraf REUTERS

Devlet Ekolojik Denetimi başkanı Andrey Malevanniy, UNIAN ile yaptığı röportajda, içme suyu kıtlığının ana nedeninin işletmeler tarafından atıkların su kaynaklarına boşaltılması olduğunu söyledi.

Son 25 yılda Ukrayna’da yaklaşık yüz nehrin kuruduğunu belirten Malevanniy “Bununla birlikte, sebep sadece iklim değişikliği değil, aynı zamanda çevre mevzuatının ihlali, kirlilik, nehirlerin kuruması ve su kaynaklarının irrasyonel kullanımıdır.” dedi.

Nehirlerin kirlenmesi, aynı zamanda çok sayıda drenaj sisteminin sabit bir sahibi olmaması sebebiyle de olmaktadır. Sadece Kiev’de, sahibi olmayan üç bin kilometreden fazla atıksu ağı nehirleri kirletmektedir. Bu ise işletmelere atıkları arıtmadan Dinyeper’a dökme fırsatı vermektedir. Modern arıtma ekipmanlarına sahip olmayan sanayi kuruluşları, nehirlere cıva, demir ve hatta radyoaktif partiküller içeren atıkları dökmektedir.

Yasadışı tarım faaliyetleri de atıkların yeraltı sularına karışmasıyla sonuçlanmaktadır. Bunlar ise suların kirlenmesine de yol açan gübre, kimyasal vb. artıklarıdır.

Bu nedenle, Malevanniy’e göre, 2050 yılına kadar Ukrayna ciddi bir temiz su eksikliği sorunuyla karşı karşıya kalabilir.

ukrhaber.com

Kiev merkezden Borispol Havaalanı’na giden tren seferleri ve kapasitesi artırıldı

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com