Polonya sınırının ablukası nedeniyle Ukrayna ihracatı neredeyse %40 düştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Ekonomi Bakanı Yulia Svyridenko/facebook

Kasım ayında Ukrayna’dan yapılan toplam mal ihracatı 9.2 milyon tona ulaştı ve bunun 783 bin tonu yük taşımacılığına yönelikti. Aynı zamanda Kasım ayında Ukrayna’dan Polonya sınırına karayoluyla yapılan ihracat ekim ayına göre %39.3, ithalat ise %44.6 azaldı.

Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko bunun Polonyalı taşıyıcıların sınırda düzenlediği ablukayla bağlantılı olduğunu söyledi.

Sviridenko’ya göre Polonyalı taşıyıcılar sınıra saldırmadan önce hacimler neredeyse iki kat daha büyüktü. “Yagodin – Dorogusk”, “Rava-Ruska – Grebenne” gibi bazı kontrol noktalarında ihracat neredeyse dondu veya yarı yarıya düştü.

Sviridenko “Bu durumu çözmek için aktif olarak çalışıyoruz. Bunların tamamı kamuoyuna açıklanamaz, çünkü bu açıklamalar her zaman ülkenin işine yaramıyor. Ancak her iki tarafın da kuracağı diyalog sayesinde bunu başarabileceğimizi ummak için nedenlerimiz var. Polonya’da muhatapları bulunan ihracatçılarımız için diplomatik adımlarımız da bunu güçlendirebilir” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Polonyalı taşıyıcılar 6 Kasım’dan bu yana sınırda grevde ve tırların geçişine izin vermiyor. Polonyalılar tarafından kapatılan sınır, sözleşmelere uymak için dolambaçlı yollar seçmek zorunda kalan Ukraynalı ihracatçılara ciddi zarar verdi. Nihai zararları tahmin etmek hala zor, ancak yüz milyonlarca grivna tutarındaki miktarlardan bahsediliyor. Ukrayna protestoların sona ermesini ve kayıpların milyonlarca avroya ulaşmamasını umuyor.

Ayrıca sınırın Polonyalı taşıyıcılar tarafından kapatılması ve Slovakya sınırının istikrarsız işleyişi Ukrayna’nın gıda güvenliğini etkileyecektir. Sonuç olarak Ukrayna’nın ithal ettiği bazı mal gruplarının fiyatı artabilir veya kıtlaşabilir.

Tuz başta olmak üzere (Ukrayna’da işgal nedeniyle üretim geçici olarak durdurulduğundan) ve Ukrayna’da yetiştirilmeyen narenciye, muz, deniz ürünleri gibi bazı ürünlerde kıtlık yaşanabilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com