Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev Bölgesel İdare Mahkemesi basın servisi tarafından bildirildiğine göre Çin hükümeti ve Ukraynalı yetkililer aleyhinde Ukrayna’da koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasına yol açtıkları gerekçesi ile bir dava dilekçesi verildi. Davacı COVID-19 nedeniyle Çin’den parasal tazminat isteyen bir sivil toplum kuruluşudur.

Mahkeme-Ukrayna.

Bu davadaki sanıklar, Çin Devlet Konseyi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Ofisi, Bakanlar Kurulu, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Politika Bakanlığı, Ukrayna Güvenlik Servisi, Başsavcılık, eski Başbakan Aleksey Gonçaruk, Sağlık Bakanlığının eski başkanları Zoryan Skaletskaya ve Ilya Yemets ve 48 milletvekili ile parlamentonun bütçe ve sağlık komiteleri.

Davacı ise bir sivil toplum kuruluşudur.

Kiev Bölgesel İdare Mahkemesi tarafından bildirildiğine göre “Genel olarak, dava Çin hükümetini uluslararası hukuk tarafından belirlenen tüm sivil zararları ve tazminatı ödemeye mecbur kılmak; Bakanlar Kurulu’nu ilgili devlet hedefli programlar ile sıhhi ve anti-salgın kurallar ve normları konusunda Ukrayna yasalarını uygulamaya zorlamak; halkın bulaşıcı hastalıklardan korunması ve Sağlık Bakanlığı’nın Ukrayna topraklarında koronavirüs COVID-19 yayılımının önlenmesi için kapsamlı klinik araştırmaların yürütülmesi ve klinik araştırma materyallerinin incelenmesi amacıyla 9 gereklilik içeriyor.” denildi.

Şu anda idari dava açmaya karar verildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com