Ukrayna, otoyol yapımında Türk şirketlerinin tecrübesinden faydalanmak istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, Türkiye’ye iki günlük bir çalışma ziyaretinin ardından yaptığı değerlendirmede Ukrayna’nın, özellikle Türk şirketlerinin kamu-özel sektör ortaklığı alanındaki projeleri uygulamadaki deneyimleriyle ilgilendiğini belirtti.

Denis Şmigal

Başbakan “Krakovets-Lviv-Brody otoyolunun yapımı için bir projemiz var. Önümüzdeki yıl uygulamaya başlamak istediğim proje bu. Tabii ki Türk firmalarının tecrübesi çok faydalı olacak. İmtiyaz her zaman bir rekabettir. Ve katılan şirketlerin bu tür projelerin uygulanmasında pratik deneyime sahip olmaları önemlidir.” dedi.

Altyapı projelerinin bir imtiyaza devretme ilkesine göre uygulama için tüm ön koşullara sahip olduğuna inandığını belirten Şmigal;

“Altyapı projelerinin en hızlı şekilde uygulanacağını düşünüyorum. İş dünyası ile bir toplantı sırasında Altyapı Bakanı iki limanın imtiyaza devredilmesini sundu. İlerliyoruz, bu tür tesislerin yönetim kalitesini önemli ölçüde artıran büyük altyapı projelerini tavizle vereceğiz. İmtiyaz mekanizmaları aracılığıyla modern yollar ve altyapılar inşa edeceğiz.” dedi.

Smigal, Türk iş dünyasının temsilcileriyle Pazar günü İstanbul’da düzenlenen yuvarlak masanın etkinliğine dikkat çekti ve özellikle hızlı tren hatlarının inşası başta olmak üzere belirli anlaşmaların gerçekleştirildiğinden bahsetti.

“Pazar günkü iş toplantısı sonucunda, yolcu trenleri için yüksek hızlı hatların inşası alanında olası işbirliği olasılıklarını gördük. Bu, Ukrayna için önemli bir fütüristik proje; ancak bugün üzerinde çalışmak gerekiyor. Gelecekte Harkiv, Kiev, Dnipro, Lviv, Odessa gibi şehirler yüksek hızlı yolcu hatları ile birbirine bağlanacak. Türkiye, Ankara ile İstanbul arasındaki yüksek hızlı hat gibi somut deneyime sahiptir.” Dedi.

Başbakan gelecekte benzer yeni toplantıların tekrarlayacağını açıklayarak;

“Gelecekte, hem Ukrayna’da hem de Türkiye’de bir dizi bu tür etkinlikler olacak. Bakanlıklar ve Ukraynalı şirketler düzeyinde ziyaretler ve çalışma konusunda anlaştık. Bu zaten pratik bir uygulama düzlemidir.” diye ekledi.

Başbakan, Ukrayna-Türk İş Konseyi’nin, Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odasının temasları organize etme ve sürdürmedeki rolüne ve Türkiye’deki Ukrayna Büyükelçiliğinin bu alandaki yatırımları çekme ve ilişkileri geliştirmedeki etkinliğine dikkat çekti.

Ukrayna başbakanı liderliğindeki Ukrayna heyeti, Türkiye’ye iki günlük bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi ve bu sırada, toplam yatırım portföyü 5 milyar dolar olan Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin temsilcileriyle bir toplantı düzenlendi . Yuvarlak masa toplantısında Başbakan, iki ülke arasında iş ve yatırım alanında işbirliği için öncelikli alanların ana hatlarını çizdi ve Türk şirketlerinin kamu-özel sektör ortaklığındaki deneyimlerine ilgi gösterdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com