Ukrayna ekonomisinin temel sektörlerindeki daralma yeniden hızlandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekim 2020’de Temel Sanayi Üretim Endeksindeki daralma yıllık % 7.9’a hızlandı. Endeks Eylül ayından % 6.8 idi.

Ekonomide düşüş

Ukrayna Merkez Bankası’nın hazırladığı Ekim 2020 Makroekonomik Parasal Raporu‘nda zayıf yatırım talebi, savunma için bütçe harcamalarının yavaşlaması; mühendislik ve kimyasal ürünlere yönelik dış talebin zayıflaması nedeniyle, Ekim ayında sanayideki düşüş hızlandı (bir önceki yıla göre toplamda % 5.5).

Aynı zamanda, dış durum metalurji, metal cevherlerinin madenciliği ile petrol ve katı yağ üretimi için elverişliydi. Ankette, işleme endüstrisinden gelen talebin zayıf olması ve geçen yılki hava koşullarından daha sıcak olmasının, enerji sektöründe derinleşen bir durgunluğa yol açtığını belirtti.

Başlıca geç ekim mahsullerin daha düşük verimi ve hayvancılıkta düşük performans, tarım ve toptan ticareti zayıflatmıştır. Öte yandan, NBU uzmanları, gaz nakil hacimlerindeki artışın, navlun cirosundaki düşüşü yavaşlatmada önemli bir faktör haline geldiğini de ekledi.

İncelemeye göre, artan ücretler ve daha sert karantina kısıtlamaları beklentileri karşısında, perakende sektöründe ciro hızlanmaya devam etti (yıllık bazda % 13,5’e) ve ulaştırma sektörü göstergeleri iyileşti.

Uzmanlar, karayolu altyapısına yapılan bütçe harcamalarının inşaatın daha da canlanmasına yol açtığını söylüyorlar.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com