Ukrayna ortodoksları noeli kutluyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rum Ortodoks Kilisesi haricindeki Ortodoks Hristiyanlar miladi takvimi kabul eden Katoliklerden farklı olarak, M.Ö. 46 yılında Jül Sezar’ın yaptırdığı Jülyen Takvimi’ni takip ettiklerinden, Noel’i Katoliklerden 13 gün sonra yani 6-7 Ocak’ta kutluyor.

Ukrayna, Ortodoks Kurtarıcı’nın gelişine hazırlanıyor. İncil’deki hikayeye göre, bugün Beytüllahim‘de, Meryem Ana ahırda İsa Mesih‘i doğurdu. Onu ilk kutlayan çobanlar oldu. Daha sonra doğudan bilge adamlar bebeği görmeye geldiler.

Bu arada, dünyadaki bazı ortodoks hristiyanlar, 25 Aralık’ta Noel’i kutluyor. Ancak büyük çoğunluğu, 7 Ocak’ta kutlamaktadır. Ukrayna Ortodoks, Kudüs, Rus, Sırp ve Gürcü Ortodoks kiliselerinin yanı sıra Athos Dağı’ndaki antik manastırlar, Ermeni Apostolik Kilisesi, bazı Protestan grupları ve Kıpti kilisesi gibi.

Geleneksel olarak, 6 Ocak orucun son günü ve noel arefesidir. Ukrayna‘da noele özel hazırlanmış bal ve meyvelerle karıştırılmış sulu ıslatılmış buğday taneleri (kutya) yenmektedir. Tüm aile bir masa etrafında toplanır. Bugün kavga edilmez, aksine, küsler barışır, böylece yeni yılda insanlar hem evde, hem de dışarıda huzurlu olur. Evsizleri, yoksulları ve yalnızlar sofraya davet edilir. Bunun sebebi ise Tanrı’nın kendisi yemeğe fakir bir adam şeklinde gelebilir.

Akşamında yapılan noel yemeğinde ise yılın 12 ayı onuruna ve Mesih’in 12 havarisi bulunması nedeniyle sofrada 12 çeşit yemek olması gerektiğine inanılmaktadır. Ukrayna’nın farklı bölgelerinde, noel arefesi kutlama geleneklerinde bazı farklılıklar bulunmakla birlikte, genelde benzer yemekler hazırlanmaktadır.

7 Ocak’ta noel başlangıcı yemeğinde oruç sona erdiği için artık et, balık, süt ürünleri yenilebilmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com