Karantina nedeniyle Ukrayna’dan ayrılamayan yabancılara ceza verilemeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Verkhovna Rada, karantina nedeniyle zamanında Ukrayna dışına çıkamayan ve işlemlerini yaptıramayan yabancıların ve vatansız kişilerin yargılanmasını yasaklayan bir yasa çıkardı.

Milletvekilleri “Koronavirüsün (COVID-19) ortaya çıkmasını ve yayılmasını önlemeyi amaçlayan bir yasa çıkardı. Yeni değişiklikler hastalığın yayılımını önlemek için getirilen karantina ve kısıtlayıcı önlemler sırasında bireylerin ve tüzel kişilerin haklarını korumaya yönelik bir dizi yasal norm içermektedir.”

Yasanın temel hususlarından biri “Ukrayna karantina düzenlemelerinden ötürü kalış süresinin uzatılması konusunda Ukrayna dışına seyahat edemeyen veya Ukrayna Devlet Göçmenlik Dairesi’nin organlarına / birimlerine başvuramayan yabancıların ve vatansız kişilerin idari sorumluluğu yasağıdır. “

Ukrayna’nın diğer ülkelerden de benzer bir karar vermelerini istediği belirtilmiştir ki denizaşırı ülkelerde bulunan ve eve geri dönemeyen Ukraynalılar idari cezalara tabi tutulmasın.

Not: Geçici ve kalıcı oturum uzatma, vize bitimi, kalış süre aşımı karantina dönemine denk gelenlerin ceza ve idari sorumluluktan muaf olduğu belirtilmesine rağmen, uygulamada yaşanabilecek sıkıntılar olabileceği unutulmamalıdır.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com