Ukrayna’da kasıtlı ihlal ve koronavirüs bulaştıranlara hapis cezası

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Meclisi Verkhona Rada, koronavirüs hastalığının yayılmasını önlemeyi amaçlayan bir dizi yasayı onayladı.

İnterfax ajansının haberine göre, Verkhovna Rada ulusal sağlık, tıbbi bakım ve sağlık sigortası komitesi başkanı Mikhail Radutskiy, koronavirüsle mücadele yasa tasarısının normlarından biri olarak, yerel makamların toplu taşımayı kısıtlama olanağını getirmek olduğunu söyledi.

Radutskiy, toplu taşımayı kısıtlama biçimine ilişkin kararın yerel yetkililer tarafından verileceğini vurguladı.

Buna ek olarak, koronavirüs ile mücadele kanununun normlarından biri, gözlem kurallarının ihlali ve kasıtlı olarak koronavirüs Covid-19 yayanlar için idari ve cezai sorumluluk getirmesidir.

Eğer salgını önleme amaçlı kurallar ihlal ediliyorsa 17 ila 54 bin grivna para cezası ile 6 aya kadar tutuklama; bu tür eylemler hastalığın yayılmasına neden oluyor veya yol açabiliyorsa, 3 yıl boyunca kısıtlama veya hapis cezası verilmesini öngörmektedir. Salgın hastalıklar listesine Covid-19 koronavirüs de eklenecektir.

Gözlem kurallarının ihlali, üçüncü taraflar için ölüm veya başka ciddi sonuçlar doğurursa, suçlu 5 ila 8 yıl hapis cezası da alabilecektir.

Bu kurallar, kanunun yayımı tarihinden itibaren üç ay süreyle geçerli olacaktır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com