Eğer Ukrayna turu yapmak istiyorsanız

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bu yazıda temel konumuz eğer Ukrayna’ya turist olarak gelmek istiyorsanız ve gelmişken en azından birkaç şehrini birden göreyim diyorsanız ne yapmanız gerekeceğine dair bilgiler olacaktır.

Kiev Aziz Mihail Manastiri

Ukrayna’da yaşayan yahut Ukrayna’ya sık sık gelip, şehir şehir gezenler zaten ne yapması gerektiğini biliyordur.

Şunu akıldan çıkarmamak lazım: Ukrayna toprak genişliği olarak büyük bir ülke.  42 milyonu bulan bir nüfusa sahip.  Ukrayna’nın başkenti Kiev aşağı yukarı ülkenin merkezinde bulunup  -Ankara gibi- Kiev’den diğer büyük şehirlere gitmek için ortalama 500 km yol gitmek gerekmektedir. O nedenle Ukrayna’ya gideceğim demekten ziyade şehir belirtmek gerekiyor. Türkiye’den Ukrayna’nın büyük şehirlerine düzenli uçak seferleri yapılmaktadır. Vizesiz ve son yıllarda çipli kimlik kartı ile girişe müsaade etmesi nedeniyle Türkler arasında son birkaç yılda önemli bir turizm destinasyonu haline de geldi.

Bu sebeplerden ötürü de Türkiye’de Ukrayna turu düzenleyen pek çok turizm firması bulunmaktadır. Eğer az sonra belirteceğimiz detaylarla uğraşamam diyorsanız en kolay yöntem güvenilir bir firmanın turuna katılmak olacaktır. İnternetten bu firmaları rahatlıkla bulabilirsiniz.

Eğer ben hazır turlarla uğraşamam, tur programları bana uymaz, kendi işimi kendim hallederim diyorsanız, devam edelim.

Elbette kaç günlük bir tur yapmak istemenize, neleri sevdiğinize göre programınız da değişecektir. Normal şartlarda Kiev’i turist olarak gezmek için en az 5 gün ayırmanız gerekecektir. Ancak bir tur kapsamında bu kadar süreyi ayırmak pek kolay olmayacaktır.

Ukrayna’nın turistler tarafından görülmesi gereken en önemli 3 şehri Kiev, Lviv ve Odessa‘dır. Kiev başkent ve Ukrayna’yı hissettirir, Lviv ülkenin batıya açılan kapısı ile bir kültür şehri, Odessa ise sıcaklığı ile bir liman şehri. Her üç şehirde de Ukrayna’nın farklı bir yönünü görebilirsiniz. Şehirlerin hem bir yanıyla birbirine benzeyen, hem de birbirinden çok farklı atmosferleri vardır. Vaktiniz olursa bu şehirlerden hemen yakınlarındaki diğer turizm merkezlerine elbette geçişler yapabilirsiniz.

Uçakla geldiğiniz zaman rotanızı Lviv-Kiev-Odessa ya da Odessa-Kiev-Lviv şeklinde planlamanız tavsiye edilir. Yani uçtuğunuz ve geri döneceğiniz şehir farklı olmalıdır. Lviv-Odessa şeklinde geri dönmek uzun bir yol, ek masraflı ve zaman alıcı olacaktır. Elbette Kiev’e de dönebilirsiniz. Bu tamamen sizlerin planlamasına bağlıdır. Lviv-Kiev ve Kiev-Odessa arasında tren ya da otobüs kullanabilirsiniz. (Elbette araba kiralama, blablacar gibi alternatifler de mevcuttur.)  2 gün Lviv, 3 gün Kiev ve 2 gün Odessa şeklinde ayıracağınız zaman, şehrin önemli turistik noktalarını görmek ve havasını solumak için yeterli olacaktır.

Lviv Gezisi

Gelmeden önce uçakla dönüş biletini almış olmanız, şehirler arası transferler ile şehirlerde konaklayacağınız noktaları ayarlamanız gerekmektedir.

Ukrayna’da Tren ve Otobüs Bileti Almak

Ukrayna Trenle Seyahat

Ukrayna’da iki şehir arasındaki yolculuklarınızda gece giden yataklı treni tavsiye ederiz. Böylece hem dinlenmiş olur, hem de kalacak yer ücretinden tasarruf edip, zamanı da daha verimli kullanmış olursunuz. Ukrayna’da tren bileti almak için http://booking.uz.gov.ua adresini kullanabilirsiniz. İngilizce dil desteği bulunmakta olup kredi kartı ile ödeme olanağı vardır. Biletinizin çıktısını ya da akıllı telefonda belgenin resmini bulundurmalısınız. Ukrayna’da trenlerde birinci sınıf yataklı vagonlar, 2 kişilik olup fiyatı da ikinci sınıfa göre 2 kattan daha yüksektir. O nedenle daha çok 4 kişilik ikinci sınıf kompartımanı kullanabilirsiniz. 3. sınıf açık ve yataklı olup ucuzdur; koltuklu ise daha çok hızlı tren şeklinde olup  konforlu olmasına rağmen genelde gündüz ve akşamüstü zamanlarda seferleri yapılmaktadır.

Otobüs biletleri için ise otobüs firmalarının kendi web sitelerini ya da otobüs biletini de satan uticket, busfor, tickets, infobus gibi pekçok site üzerinden alabilirsiniz.

Şunu unutmayınız; özellikle Ukrayna’nın tatil dönemlerinde tren ve otobüs için bilet bulmak çok kolay olmamaktadır. Yazın Odessa yönüne, kışın Lviv yönüne, Ukrayna’nın bayram dönemlerinde de her yöne özellikle tren bileti bulmak sıkıntı olabilmektedir. Böyle durumlarda ve her zaman blablacar gibi uygulamalara da başvurabilirsiniz.

Ukrayna’da Konaklama

Ukrayna Türkiye gibi bir turizm ülkesi değildir. Her ne kadar son yıllarda turist akışında bir artış olsa, buna dair gelişmeler olsa bile turizme dönük altyapıda yetersizlikler bariz olarak hissedilmektedir. Eğer beklentileri çok yüksek tutmazsanız fazlasıyla keyif alabilirsiniz.

Konaklama tercihlerinde günlük ev kiralama yaygın bir uygulamadır. Burada en büyük mesele evi kiraya verenlerle buluşmak olmaktadır. Şehre varılan saatler, ev sahipleri ile anlaşma gibi konularda sıkıntı olabilmektedir. Eğer günlük ev kiralaması olacaksa airbnb, otel konaklaması için booking gibi siteler kullanılabilir. Açıkcası bir tur içindeyseniz otel ve hostelleri tercih etmeniz size kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca bahse konu şehirler İstanbul gibi büyük olmadığı için şehrin merkezinden biraz uzak olmasını gözde pek büyütmemek lazım.

Şehir İçi Ulaşımları

Şehir içinde metro, tramvay, otobüs, minibüs gibi alternatifleri kullanabilirsiniz. Odessa ve Lviv’de konaklama noktanıza göre belki ihtiyacınız olur ama çoğunlukla yürümek yeterli olacaktır. Görülecek yerler genelde merkezi noktalarda toplanmıştır. Kiev çok daha büyük ve görülecek yerler dağınık olduğu için toplu taşıma kullanmanız gerekebilir. İhtiyacınız halinde, havaalanı ve şehiriçi arası transferlerinde telefonda kullanacağınız uygulamalarla taksi çağırmanız tavsiye edilir.

Telefonda Harita Uygulaması Hayatınızı Kolaylaştırır

Ukrayna’da mobil telefon hattı alma konusunda bir kısıtlama olmadığı gibi pahalı da değildir. Kimlik bile göstermeden alabilirsiniz. O nedenle ülkeye girer girmez içinde hazır internet ve konuşma paketi olan bir hat almanızı tavsiye ederiz. Bayilerden alarak orada iken aktive ettirmeniz iyi olur.

Sitemizde yer alan gezi ve harita yazıları:

Harita üzerinde Kiev gezi noktaları

Kiev’i yürüyerek gezmek için hazır rotalar: 1. gün ve 2. gün

Lviv gezilecek yerler ve Lviv’de bulunan önemli turistik noktaların harita üzerindeki işaretlemeleri.

Harita üzerinde Odessa gezi noktaları

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com