Kiev’i yürüyerek gezin – 1. Gün

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Eğer Kiev’e gezmek için geliyorsanız, gerçekten gezen ve meraklı gözler için hayli zengin rotalar mevcut. Malum Kiev’de yazları günler Türkiye’ye göre daha uzun olurken, kışın tersine döner ve günler daha kısadır. Yani akşam daha erken olur.

Rotalar hem kışın hem de yazın normal şartlarda 1 gün içerisinde bitirilebilir rotalar olacaktır. Bu rotaları kendim yürüyerek ve fotoğraf çekmek için sık sık ve parça parça olarak da defalarca katetmişimdir.

Kimileri için başlangıç saatini düşünürsek ikiye de bölünebilir. Meydan – Altın Kapı ile Altın Kapı – Kontraktova Meydanı şeklinde 2 ayrı zamanda gezilebilir. Bu rota Kiev’in genel turistik noktalarını barındırmaktadır.

Kiev’e gelenlerin genellikle ilk uğradıkları yer, Kiev’in merkezi olarak kabul edilen Maidan Nezalejnosti olarak telaffuz ettiğimiz Bağımsızlık Meydanı ile Hrişçatik Caddesi’dir. Metro hatları üzerinde olmasından dolayı başlangıç noktası olarak burayı alıyorum. Bu rotayı Kontraktova Meydanı’nda bitireceğiz. Toplamda 8 km civarı bir yürüyüş olacaktır. Yol üzerinde görülebilecek önemli noktaların hepsi harita üzerinde işaretlenmiştir.

Meydan’da bulunan ve bir nevi Kiev’in simgesi haline gelmiş uzun bağımsızlık anıtı zaten dikkatlerden kaçmayacaktır. Onun hemen ön kısmında Kiev’in Kurucuları Anıtı, yan kısmında beyaz bir bina olan müzik akademisi ve önünde atıyla birlikte elinde Ukrayna yerel çalgısı olan bir  heykel bulunmaktadır. Bağımsızlık Meydanı‘nı daha geniş olarak görebilmek için geride gördüğünüz uzun otel binasının ön tarafında bulunan alışveriş merkezinin üst kısmına çıkılabilir. Bunun için arka kısma dolanmalısınız. Bu kısmı gezdikten sonra metro altgeçidinden yolun diğer tarafına geçerek yola devam edeceğiz. Yaz mevsimlerindeki buradaki havuzlarda müzikli su gösterisi oluyor. Haftasonu çok kalabalık olur buraları. Eski kitap satanlar, banklarda oturanlar, dikilip çevreyi süzenler. Buradan istikametimiz Volodimirska Tepesi‘ne doğrudur.

Bu tepede Ukraynalıları Ortodoksluğa geçişisini sağladığı için özel bir yeri olan Büyük Volodomir anıtı ve nehir manzarasını görebileceğimiz parka gidiyoruz. Burada aynı zamanda Füniküler’in üst istasyonu bulunmaktadır. Parkın hemen arkasında Aziz Mihail Altın Kubbeli Kilise‘yi görebiliriz. Kilisenin içini ve çevresini görmek gerekiyor. Ön kısmındaki meydanda ise Prenses Olga anıtı bulunuyor. Buradan diğer bir meydana, Ayasofya Meydanı’na yürünecektir. Meydanın girişinde atının üzerinde Bogdan Hmenitski anıtı bizi karşılar. Ayasofya Kilisesi bir müzedir. Müzeyi görmek ve çan kulesine çıkmak için ayrı bilet alınmaktadır. Özellikle fotoğraf çekmeyi sevenlere çan kulesine çıkmalarını tavsiye ederim. Çıkışı-inişi derken yarım saat ayrılabilir.

Ayasofya’dan çıkıp Altın Kapı‘ya doğru yürüyeceğiz. Bu arada yolumuzda yine çeşitli anıtlar ve detayları göreceğiz. Altın Kapı, bir müze olup restorasyondan geçmiştir. İçine girilebilir, hemen önündeki parkta vakit geçirilebilir. Parkın köşesinde yer alan kedi anıtını gözden kaçırmayın derim.

Devamında eski binaların bolca olduğu sokaklardan geçerek Kiev Moda Parkı‘na (lanscape alley) kadar yürüyeceğiz. Yol üzerinde yine anıtlar ve küçük heykeller, mimari eserler ve bolca binaların üzerine yapılmış duvar resimleri (mural)  göreceğiz.

Kiev Moda Parkı enteresan bir yerdir. Aşağı yukarı Kiev’de yaşayan herkesin buradan fotoğrafını görebilirsiniz. Yazın ayrı kışın ayrı güzeldir. Bol miktarda arabada ya da kiosktan kahve ve içecek satan yerleri de göreceksiniz. Upuzun bir parkura yerleştirilmiş parkta Ukraynalı sanatçıların çeşitli eserleri sergilenmektedir. Epeyce eğlenceli ve fotoğrafiktir.

Yolun devamı bizi Ukrayna Milli Tarih Müzesi binasına götürmektedir. Ayrıca burası bir seyir terası özelliğine de sahiptir. Yaz günlerinde çimlere yayılmış onlarca kişiyi dinlenirken, oyun oynarken görebilirsiniz.

Hemen devamı Aziz Andrev Kilisesi‘nin de bulunduğu ve Andrivski Yokuşu. Kiliseye girişleri yakın zamanda biletli hale getirdiler. Güzel bir manzarası vardır. Bundan sonrası Andrivski Yokuşu’ndan aşağı yürüyeceğiz. Eğer yorgunluk yoksa merdivenle tırmanma gerektiren Kale Tepesi‘ne (Castle Hill)  çıkabilirsiniz. Yokuş boyunca yaz kış Ukrayna’ya özel hediyelik eşya ve el emeği ürün satıcılarını görebilirsiniz. Güzel kafeler de bu yokuş üzerinde bulunmaktadır. Turu Kontraktova Meydanı‘nda sonlandırıyoruz. Bu meydanda her mevsimde özellikle Pazar günleri etkinlikler olmaktadır. Meydan ve çevresinde dolanılabilir, hemen yakınındaki Çernobil Müzesi ziyaret edilebilir.

Ayrıca bakınız: Kiev’i Yürüyerek Gezin – 2. Gün

Bu gezi süresince görebileceğiniz noktaları fotoğraflarla desteklersek:

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com