Dünya Bankası: Ukrayna’da arazi pazarının açılması memnun edici, ek yasalar da kabul edilmeli

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dünya Bankası Ukrayna Parlamento’sunun Ukrayna’daki arazi piyasası kanununun kabulünü destekledi ve şeffaf bir tarımsal arazi piyasası oluşturmak için bir dizi ek kanunun kabul edilmesini istedi.

Ukrayna’daki Dünya Bankası basın servisi tarafından duyurulduğuna göre;

“Dünya Bankası, Verkhovna Rada’nın Ukrayna’da şeffaf ve verimli bir tarım arazisi pazarı yaratmaya yönelik ilk adımı olan, tarım arazilerinin satılabilmesine ilişkin kanunun kabul edilmesini memnuniyetle karşılamaktadır. Ancak Ukraynalıların çıkarlarını tam olarak korumak ve şeffaf arazi satışını sağlamak için, mümkün olan en kısa zamanda bir dizi ek kanunun kabul edilmesini istiyoruz.” denildi.

Kadastro verilerine ücretsiz erişim sağlayacak, arazi yönetimini güçlendirecek, arazi devir prosedürlerini hızlandıracak, devlet arazilerinin serbest özelleştirilmesini sınırlandıracak zorunlu elektronik açık artırmaların kullanımı da dahil olmak üzere, devlet arazilerinin satışını düzenleyecek ve küçük çiftçiler için finansmana açık erişimi sağlayacak yasalardan bahsedilmektedir.

Raporda, “Tüzel kişilerin, sağlıklı bir rekabet ortamını sağlamak ve edinilebilecek toplam arazi miktarı üzerindeki kısıtlamaları hafifletmek için arazi pazarına katılmalarını sağlamak da önemli olacaktır.” denildi.

Dünya Bankası, bu reformların tarım yatırımlarını çekmek, çiftçiler için finansmana erişim açmak ve Ukrayna toprak sahipleri için varlıklarının gerçeğe uygun satış değerini sağlamak için kritik önem taşıdığını kaydetti.

  • 31 Mart’ta Verkhovna Rada, 1 Temmuz 2021’den itibaren Ukrayna’da arazi piyasasını açan yasayı kabul etmişti.
  • Yasa aşamalı bir toprak reformu öngörüyor: 1 Temmuz 2021’den itibaren sadece 100 hektarlık bir kısıtlama ile Ukrayna’nın bireysel vatandaşları tarım arazisi satın alabilecek. İkinci aşamada, 1 Ocak 2024’ten itibaren miktar 10 bin hektara yükselecek ve tüzel kişiler de arazi satın alabilecekler.
  • Yabancılara, yabancı hissedarlı tüzel kişilere ve faydalanıcıları tespit edilemeyen veya faydalanıcıları off-shore bölgelerinde kayıtlı tüzel kişilere ve ayrıca özel ekonomik ve diğer yaptırımlara tabi kişilere arazi satılması yasaktır.

Kaynak: finance.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com