Donbass’taki işgalciler çocuklardan militanlar yetiştiriyor. Ukrayna BM’ye başvurdu (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Verkhovna Rada’nın insan hakları yetkili temsilcisi Lyudmila Denisova’nın duyurduğuna göre, Rusya’nın geçici olarak işgal ettiği Donetsk ve Lugansk bölgelerinde çocuklar sistematik olarak militarize ediliyor.

Militanlar, okulları askeri ve kozak tipi öğrenci birliklerine dönüştürerek, Ukrayna karşıtı ideolojinin propagandasını yapmakta ve çocuklara Rus Ortodoksluğunu empoze etmektedir.

Sadece Lugansk bölgesinin ele geçirilen kısmında, şu anda 33 sınıf bulunduğunu belirten Denisova: “Rus Ortodoks Kilisesi’ne göre” askeri eğitim ve Ortodoksluk konularını yoğun bir şekilde öğretilmektedir. Öğrencilerin eğitimler sırasında askeri üniformaları giymeleri gerekmektedir.

Ombudsman, işgalcilerin bu tür eylemlerinin, bireyselliğin (vatandaşlık, isim ve aile bağları dahil) korunmasını sağlayan ve yasadışı müdahaleye izin vermeyen BM Sözleşmesi’nde yer alan çocuk haklarını ihlal ettiğine işaret etmektedir.

Borispol Havaalanı’nda COVID aşı istasyonu açıldı

İlan edilmemiş savaş sekiz yıldır devam etmekte olup, Rusya, Kırım’ı ve Donbass’ın bir kısmını ele geçirdi. Kremlin, medyadaki ve sosyal ağlardaki sözcülükler de dahil olmak üzere, doğuda bir “iç savaş” olduğunu ve Rusya’nın yalnızca bir şekilde “Donbass’ı desteklediğini” iddia ederek, bunca zamandır katılımını inkâr etmektedir. Kremlin’in görevi, Ukrayna’nın DPR/LPR terörist oluşumlarının öznelliğini tanıması ve ülkenin dış politikasını etkilemesidir.

Ayrıca BM Sözleşmesi’ne göre, bir çocuğun eğitimi “onu barış ve hoşgörü ruhu içinde özgür bir toplumda bilinçli bir yaşama hazırlamayı amaçlamalıdır.”

Militanların propaganda kanalından ORDLO’daki çocukların “beyin yıkamasına” bir örnek video paylaşıldı:

Denisova, Ukrayna’daki BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) başkanına başvurdu ve işgal altındaki çocukların haklarının gözetilmesine “katkıda bulunmayı” ve savaşa çekilmelerini önlemeyi istemektedir.

Dünyanın en büyük uçağının pilotu, uçağın görünümü ve motorlarının nasıl çalıştırılacağını gösterdi (video)

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com