Cumhurbaşkanlığı Seçim Anketinde Komedyen Zelensky Önde

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

 

Sosyal ve Pazarlama Araştırma Merkezi “Socis” tarafından  8-18 Şubat 2019 arası tarihlerde 2000 kişi ile yüzyüze görüşme suretiyle bir anket yapıldı.

Kesinlikle oy verecek ve seçimini yapmış kişiler arasındaki durum şöyle:

Buna göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde  şovmen Vladimir Zelensky % 23,8, mevcut devlet başkanı Petro Poroşenko % 20,3,   Yuliya Timoşenko % 15.9 olarak görünmektedir.

Ankete katılanların% 11,5’i, Muhalefet Platformu’nun liderlerinden biri için oy vereceğini belirtti: Anatoly Gritsenko için % 6,6, Radikal Parti lideri Oleg Lyashko için ise % 5,5 görünmektedir.

Seçim sandığına gidip  oy vermeyi planlayanlar içinde ise durum şu şekilde: % 19.9’u V.Zelensky’yi, % 17’si – P.Poroşenko,% 13.3’ü,  Y.Timoşenko, % 9.6’sını  Y Boyko,  % 5.5  A.Gritsenko, % 4.6  O.Lyashko.

Katılımcılara ayrıca, Ukrayna’nın bir sonraki cumhurbaşkanı kim olacağına dair öngörülerde bulunmaları önerildi

(“ Sizce aşağıdaki adaylardan hangisi kazanacak?” şeklinde soruldu).

Bu durumda Cumhurbaşkanlığı seçiminde en fazla görünen P. Poroşenko: % 23.9, Y. Timoşenko: % 16.3, V. Zelensky: % 12.5 oldu. Ankete katılanlar geride kalan diğer adayların % 5’i bile geçemeceğini düşünmektedir.

Sosyal ve Pazarlama Araştırmaları Merkezi “Socis” 8 – 18 Şubat 2019 tarihleri arasında ülke çapında bir çalışma yürütmüştür. Örnek: Ukrayna’nın tüm bölgelerinde 2000 katılımcı (Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin nüfusu ve işgal altındaki Donetsk ve Lugansk bölgeleri hariç). Örneklem, 18 yaşın üzerindeki Ukrayna nüfusunu cinsiyet, yaş, yerleşim şekli ve ikamet alanı gibi göstergelerle temsil etmektedir. Araştırma yöntemi: Katılımcının bulunduğu yerdeki kişisel resmi görüşme (yüz yüze).

UkrHaber

 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com