Ukrayna’ya gelenlerden çok ayrılan Ukraynalılar var: analistler bunun sebebini açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Eylül ayında, ülkeye girenlerden 73 bin daha fazla Ukraynalı, Polonya’ya gitmek üzere Ukrayna’dan ayrıldı. Tekrarlanan elektrik kesintisi tehdidi, Ukraynalıların yurtdışına, özellikle Polonya’ya gitme dinamiklerini artırıyor.

Uluslararası istihdam kurumu Gremi Personel‘ın analitik merkezinin Polonya sınır teşkilatının verilerine atıfta bulunarak bildirdiğine göre, 840 bin 500 kişi sınırı Polonya’ya geçerken 767 bin 100 kişi Ukrayna’ya geçti.

Analistler, bu tür dinamiklerin çeşitli sebepleri olduğunu açıklıyor: Avrupa ülkelerine sığınan Ukraynalılar, tatil sezonunun ardından geçici olarak evlerine dönüyor. Bu eğilim, işçi göçmenlerinin yaz aylarında evlerine gelip sonbaharda para kazanmak için Polonya’ya döndüğü Ukrayna’daki büyük çaplı savaştan önce de böyleydi. Aileyle yeniden bir araya gelme isteği de bir diğer önemli faktör. Sonuçta Avrupa’da yaşayan çocuklu anneler yazın Ukrayna’ya kocalarının yanına dönüyor. Resmi verilere göre 2022 yılında Polonya’dan Ukrayna’ya giden Ukraynalıların %59.3’ü çocuklu annelerden oluşuyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca sürekli tekrarlanan elektrik kesintisi tehdidi de bu dinamiği güçlendirdi ve Ekim-Kasım 2022’deki sınırdaki duruma göre Ukrayna’dan ayrılan Ukraynalıların sayısının Aralık ayına kadar hızlanması bekleniyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com