PACE Rusya’yı diktatörlük olarak tanıdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (PACE), Rusya’yı diktatörlük olarak tanıdı ve tüm Avrupa Konseyi devletlerine, Rusya Federasyonu başkanı Vladimir Putin’in görev süresinin bitiminden sonra meşruiyetini tanımamaları çağrısında bulundu.

PACE’e şükranlarını ifade eden Dmitriy KulebaPACE’in Rusya’yı diktatörlük olarak tanıyan bugünkü güçlü kararını alkışlıyorum. 20 yılı aşkın süredir anayasaya aykırı tek adam yönetimi ülke içinde ve dışında suçlara yol açıyor.
Üye devletlere, mevcut görev süresinin bitiminden sonra Putin’i gayri meşru olarak tanıma çağrısını memnuniyetle karşılıyorum.”
dedi.

Yüksek Konseyin İnsan Hakları Komiseri Dmitriy Lubinets‘in bildirdiğine göre, bugün kabul edilen PACE kararı, hakkındaki bilgileri genişleterek, özellikle Rusya Devlet Başkanı Putin’i diktatör olarak tanıdığını belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ona göre, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Putin’in başkanlık döneminin bitiminden sonra gayri meşru olduğunu tanımaya ve onunla insani temaslar ve barış arayışı dışında tüm temasları durdurmaya çağrıda bulundu. PACE ayrıca, ICC Tüzüğü’ne üye devletlere, bir tutuklama emrine dayanarak kendi yetki alanlarına girdiğinde kendisini tutuklamaları çağrısında bulundu.

Meclis ayrıca kararda, Rusya liderliğini, özellikle de Putin’i adalete teslim etmek amacıyla, Ukrayna’ya karşı saldırı suçuna ilişkin özel bir uluslararası ceza mahkemesinin kurulmasına yönelik desteği de teyit ediyor.

Lubinets, “Uygar dünya, Rusya Federasyonu’nun halkımıza karşı soykırıma yönelik bir savaş yürüttüğünün farkındadır! Her diktatör, saldırganlığa başlarsa cezalandırılacağını bilmelidir.” yorumunu yaptı.

Önce ne oldu

Daha önce, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (PACE) hukuki konular ve insan haklarıyla ilgili komitesi, Rusya anayasasında yapılan ve bu ülkenin başkanı Vladimir Putin’in 2036 yılına kadar iktidarda kalmasına izin veren değişikliklerin meşruiyeti konusunda endişelerini dile getirmişti.

Komite, karar taslağını oybirliğiyle onayladı ve Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun “mevcut başkanın görev süresinin sınırlandırılmasının reddedilmesinin hem Rusya anayasasını hem de uluslararası hukuk ilkelerini ihlal ettiği” yönündeki sonuçlarını hatırlattı.

Zelenskiy, savaş sonrası yapılacak seçimde yeniden aday olmayacak

Bundan önce de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Rusya rejimini terörist olarak tanıyan ve Ukrayna’ya yönelik saldırının 2014 yılında başladığını kabul eden “Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik Saldırganlığının Daha da Arttırılması” kararını kabul etmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com