Zelenskiy, savaş sonrası yapılacak seçimde yeniden aday olmayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, savaşın bitiminden sonra seçim yapılması halinde ikinci dönem için aday olmayacak.

Digi24 ile yaptığı röportajda seçimlerde aday olup olmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

“Savaş devam ederse – evet, savaş biterse – hayır. Savaş sırasında kaçamam.”

Cumhurbaşkanı, savaşın bitiş tarihini kesin olarak söyleyemediğini söyleyerek şu anda son ve en zor kısmın devam ettiğine inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı, “Bu, savaşın son kısmıdır. İlk dönem işgaldir, ardından saldırı durdurulur ve inisiyatif ele geçirilir. Sanırım son aşamadayız” dedi.

Ona göre Ukrayna ordusunun karşı saldırısıyla ilgili birçok zorluk var ancak inisiyatif Ukrayna’ya ait.

Zelenskiy, “İlerliyoruz, ilerliyoruz. Birçok insanı kaybediyoruz ama ilerliyoruz” diye ekledi.

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri: Savaş Zamanında Oy Vermek Mümkün mü?

Son zamanlarda, programa göre 2024 baharında yapılması gereken Ukrayna başkanlık seçimlerinin olası yapılması konusu Ukrayna’da tartışılıyor.

Öncelikle 2023 sonbaharında Verkhovna Rada seçimlerinin yapılması gerekiyor.

Parlamento Başkanı Ruslan Stefançuk‘un Temmuz ayında, Ukrayna Anayasası savaş zamanında seçim yapılmasını yasaklamadığını, ancak böyle bir yasağın “Sıkıyönetim Hukuki Rejimi Hakkında” kanundan öngörüldüğünü belirtmişti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Aynı zamanda bir denge seçmek gerektiğini de söyleyen Stefançuk, Ukrayna’da seçimlerin şu anda imkansız olduğunu söyledi. Bunun nedeni özellikle ordunun varlığının sağlanması veya ön saflarda seçim yapılmasının yanı sıra yurtdışına çıkan veya geçici olarak işgal edilen topraklarda bulunan kişiler arasında oy kullanmanın imkansızlığından kaynaklanmaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com