Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile tahıl anlaşmasını ve Ukrayna ile mahkum değişimini görüştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Erdoğan, Putin ile görüştü: Savaş ve tahıl anlaşması hakkında konuştular

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 16 Ocak Pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmelerinde Ukrayna çevresindeki durumu ele aldılar.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefonda Ukrayna’da yaralanan askerlerin değişimi, Türkiye’de bir gaz merkezi kurulması ve Karadeniz’den tahıl ihracatı konularını görüştü.

Taraflar özellikle Türkiye’nin inisiyatifini ve Ukrayna Ombudsmanları ile Rusya Federasyonu arasındaki müzakereleri dikkate alarak başta yaralılar olmak üzere esir değişimi konusunu ele aldılar.

Aynı zamanda Putin, Türk liderine Ukrayna’nın Ortodoks Noel dönemi için Kremlin’in “ateşkes” teklifini kabul etmediğinden şikayet etti.

Kremlin’den yapılan açıklamada “Vladimir Putin, Batılı sponsorların desteğiyle düşmanlıkların yoğunlaştırılmasına, transfer edilen silah ve askeri teçhizat hacminin arttırılmasına dayanan Kiev rejiminin izlediği tahribat politikasına dikkat çekti” denildi.

Görüşmede Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracına ve Rusya’dan gıda ve gübre tedarikinin engellenmesine ilişkin İstanbul anlaşmalarının uygulanmasını da gözden geçirdiler.

Anadolu’ya göre Erdoğan ve Putin, “tahıl koridoru” ve amonyak arzı konularının yanı sıra, daha sonra Afrika ülkelerine teslimat amacıyla Rus tahılının Türkiye’de öğütülmesine yönelik belirli adımları tartıştılar.

Görüşmede ayrıca Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesi de ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında kalıcı barışın tesisi için Türkiye olarak kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk görevini üstlenmeye hazır olduklarını yineledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com