“Savaş bitmeyecek”: ISW, Rus birliklerinin 2023’teki iki önemli senaryosunu tahmin etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2023 yılında Rusya, çatışmayı uzatma fikrinden vazgeçmeyecek. Birbirini dışlamayan birkaç “belirleyici stratejik eylem” senaryosuna başvurabilir.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü analistlerine göre savaşın bu yıl bitmesi pek olası değil. Uzmanlar, “Kremlin’in 2023’teki olası belirleyici stratejik eylemlere hazırlanma çabaları, uzun bir savaş için koşullar yaratma çabalarını dışlamamaktadır. ISW, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı kazanmak için “son bir girişimini” öngörmüyor. Savaş bitmeyecek.” dedi.

İlk Senaryo

İlk senaryoya göre 2023 yılında Rus birlikleri Lugansk bölgesinde büyük bir taarruz başlatmayı deneyebilir. Şu anda, Putin rejimi hala Donetsk ve Lugansk bölgelerinin tamamen ele geçirilmesini Kremlin’in askeri hedefi olarak görüyor. Analistlerin belirttiği gibi, Donetsk ve Lugansk bölgelerinin lojistik olarak ele geçirilmesi en kolay bölgeler olduğu göz önüne alındığında, bu Rusya’nın en ulaşılabilir (yine de çok zor) hedeflerinden biridir.

Aynı zamanda ISW, işgalcilerin Ukrayna’nın güneyindeki Herson veya Zaporoje bölgelerinde bir saldırı başlatma ihtimalinin düşük olduğuna inanıyor.

İkinci Senaryo

İkinci senaryoya göre Ruslar, Ukrayna’nın karşı saldırısını altetmek için bir savunma operasyonu hazırlayacak. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri 2023’te bir karşı saldırı başlatmayı planladığından, Rusya Federasyonu, Harkov bölgesindeki yenilgiye veya Herson’un kaybına benzer bir başka önemli yenilgiden kaçınmaya çalışıyor. Bu amaçla, 2022’nin sonlarında Kremlin, önemli askeri birlikleri güney (Herson) yönünden Lugansk Oblast’a yeniden konuşlandırdı ve Lugansk Oblast’ın yanı sıra Rusya’nın Belgorod ve Kursk Oblastlarında saha tahkimatları kurdu.

ISW analistleri, işgalcilerin Ukrayna karşı saldırısını başarılı bir şekilde yenmek ve Ukrayna mekanize kuvvetlerinin önemli bir bölümünü yok ederek Ukrayna’yı inisiyatiften mahrum etmek istediğini varsayıyorlar.

Başarılı olursa, Ruslar “düzensiz ve bitkin Ukrayna kuvvetlerinden yararlanmak için bir karşı saldırı başlatabilir.”

Analistler, “Rus birlikleri büyük bir saldırı operasyonuna veya tam tersine, genel bir saldırı operasyonu yürütmeden daha büyük ölçekli örgütsüzleştirme saldırılarına hazırlanabilirler.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com