Ombudsman: Ukrayna, Türkiye’yi hami güç olarak görüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: Dimitriy Lubinets / Facebook

Ukrayna Parlamentosu İnsan Haklarından Sorumlu Komiser Dimitriy Lubinets Ukrayna’nın Türkiye’ye Rusya’ya karşı savaşta koruyucu bir güç statüsü vermek istediğini söyledi.

Lubinets “Cenevre Sözleşmelerinde öngörülen koruyucu güç olarak Türkiye’nin olası rolünü düşünüyoruz. Aslında şu anda savaş olduğunda müzakerelerin yürütülebileceği tek bir platform yok. Türkiye bunu sürekli olarak sunuyor. Koruma gücü aracılığıyla çeşitli sorunlar çözülebilir ve Türkiye bu rolü etkin bir şekilde yerine getirebilir” dedi.

Savaş Esirlerine Muameleye İlişkin Cenevre Sözleşmesi uyarınca, bir hami güç, tarafsız veya bir çatışmaya taraf olmayan ve çatışmanın bir tarafı tarafından atanan ve bir karşı taraf tarafından tanınan başka bir devlettir. Böyle bir devlet, savaş esirlerinin ve koruma altındaki kişilerin bulunduğu yerleri ziyaret edebilir, kolilerin ve diğer insani yardımların dağıtımını kontrol edebilir, sıhhi bölgelerin oluşturulmasını teşvik edebilir, taraflarca Cenevre Sözleşmelerinin uygulanmasını denetleyebilir ve diğer işlevleri taraflar adına yerine getirebilir.

Lubinets, Cenevre Sözleşmelerinin beş adede kadar koruma yetkisine izin verdiğini ve diğer seçeneklerin de değerlendirildiğini söyleyerek “Cumhurbaşkanı düzeyindeki inisiyatifin Rus tarafını bir yere kadar etkilemesinin yanı sıra katkı sağlamasını da çok umut ediyoruz. Hepsinin kendi argümanları, kendi iletişimleri olduğunu anlıyoruz. Ve bu ek olarak Ukrayna vatandaşlarının haklarını korumak olarak kullanılırsa, bunu ancak memnuniyetle karşılayabilirim” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com