Ukraynalıların kiliseye olan güveni düşüyor ve orduya olan güven neredeyse yüzde 100’e yükseldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'nın 24 Şubat'tan bu yana 13 bine yakın askeri öldü

Geçen yıl Ukrayna Ordusu’na olan güven dörtte bir oranında arttı. Ukraynalıların kiliseye olan güveni düşerken, savaş süreci ile birlikte iktidar yapılarına ve kitle iletişim araçlarına güven artıyor.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü (KIIS) yapılan anket çalışmasına göre son bir yılda (Aralık 2021 ile Aralık 2022 arasında) Silahlı Kuvvetlere olan güven düzeyi %72’den %96’ya yükseldi.

KIIS, Ukrayna Cumhurbaşkanına ve gönüllülere duyulan güvenin yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Aralık 2021’de cumhurbaşkanına halkın % 27’si güvenirken bir yıl içinde gösterge %84’e yükseldi. Gönüllülere duyulan güven ise %68’den %84’e yükseldi.

Aynı dönemde ankete göre kiliseye güven azaldı: Kiliseye güvenenlerin oranı %51’den %44’e düştü.

Ukrayna medyasına olan güven geçen yıl %32’den %57’ye yükseldi. Rus medyasına güven daha önce de çok düşüktü, iyice düştü. %3’ten %1’e.

SBU’ya duyulan güvende önemli bir artış var: %29’dan %63’e.

Ulusal Polise olan güven de %30’dan %58’e yükseldi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Soledar’daki durum hakkında: Ruslar savunmamızı yarıp geçemezler

Hükümetin ve Verkhovna Rada’nın algısı da önemli ölçüde iyileşti. Hükümete güven yüzde 14’ten yüzde 52’ye yükseldi.

Parlamentoya olan güven ise %11’den %35’e şeklinde önemli oranda yükseldi.

KIIS, Aralık 2022’de savcıların ve mahkemelerin de güven kurumları listesine eklendiğini bildirerek “Güven-güvensizlik dengesi negatif olan ve Ukraynalıların en eleştirel tavır takındığı tek Ukrayna kurumlarının bunlar olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla, %25 mahkemelere güveniyor, %34 güvenmiyor (geri kalanların kesin bir kararı yok). tutum) (denge -9%). %21 savcılara güveniyor, %32 güvenmiyor (denge -%11).” dedi.

Ayrıca, anketin sonuçlarına göre, Ukraynalılar kendi bölgelerindeki sıradan insanlara daha fazla güvenmeye başladılar. Bu güven oranı %63’ten %71’e. Bu yıl, katılımcılara göçmenlere karşı tutumları da soruldu. Genel olarak, yanıt verenlerin %52’si onlara güveniyor ve yalnızca %10’u onlara güvenmiyor (geri kalanı belirsiz/kayıtsız bir tavır sergiliyor).

KIIS müdür yardımcısı Anton Gruşetskiy‘nin vurguladığı gibi, savaş koşullarında siyasi liderliğe ve güç yapılarına duyulan güvenin artması, düşmana karşı başarılı direnişin temel faktörlerinden biri olan kritik koşullarda vatandaşların birliğinin bir başka kanıtıdır.

Açıklamada “Ukraynalıların sadece Silahlı Kuvvetlere değil, aynı zamanda çok önemli işlevler yerine getiren SBU ve Ulusal Polise daha fazla güvenmeleri önemlidir. Sadece cumhurbaşkanına karşı tavrı iyileştirmek değil, aynı zamanda algıyı iyileştirmek de önemlidir. Hükümet ve parlamento, bu kurumlar savaş koşullarında ülkenin yaşamının örgütlenme süreçlerinde önemli rol oynamakta ve aynı zamanda ülkenin Avrupa modellerine göre reforme edilmesinden de sorumludur” denildi.

Anket nasıl yapıldı?

KIIS, 4-27 Aralık 2022 tarihlerinde cep telefonu numaralarının rastgele bir örneğine dayanarak bilgisayarlı telefon görüşmeleri yöntemiyle gerçekleştirdi.

Ukrayna’nın tüm bölgelerinde (Kırım Özerk Cumhuriyeti hariç) kontrollü bölgede yaşayan 995 katılımcıyla görüşülmüştür.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com