İtalya, SAMP/T uçaksavar sisteminin Ukrayna’ya devrini onayladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İtalyan hükümeti, Ukrayna’ya birkaç aydır tartışılan SAMP/T uçaksavar füze kompleksi bataryası tedarik etme kararını onayladı. Teslimat, Fransa’nın katılımıyla karmaşık bir plana göre yapılacak.

İtalyan Savunma Dergisi (RID) tarafından verilen habere göre, İtalyan Başbakanı Georgia Maloney iki veya üç gün önce “yeşil ışık” yaktı.

İtalya’nın, bölgede IŞİD’e karşı yürütülen uluslararası operasyonun bir parçası olarak biri şu anda Kuveyt’te konuşlandırılmış olan yalnızca beş SAMP/T bataryasına sahip olmasından duyulan endişeler sebebiyle sistemlerin Ukrayna’ya devri tartışma yaratıyordu.

Washington’dan gelen güçlü baskı, Roma’nın nihai kararı almasına yardımcı oldu.

Yayına göre, uçaksavar füzesi kompleksini Ukrayna’ya tedarik etme planı biraz karmaşık olacak. Batarya kısmen, İtalyan sisteminin “parçalarından” kısmen de Fransız sisteminin “parçalarından” oluşacaktır.

Hava savunma sistemi SAMP/T

SAMP/T uçaksavar füzesi kompleksi, ASTER 30 önleme füzesi ve Arabel radar kompleksine dayanan ortak bir Fransız-İtalyan geliştirmesidir. Bu SAM’ın ana avantajı, balistik füzeleri düşürme kabiliyetidir.

Ukrayna ilk kez Ekim 2022’de resmi olarak SAMP/T kompleksleri talep etti. O anda Rusya, Ukrayna enerji endüstrisine karşı bir füze terörü kampanyası başlatmıştı.

Ondan sonra bu talep havada asılı kaldı. İtalya, bazı teknik zorluklar nedeniyle bu silahları göndermeye uzun süre karar veremedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com