Polonya, Alman Leopard tanklarını Ukrayna’ya devredecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin uluslararası koalisyon çerçevesinde Ukrayna’ya Leopard tipi tankları gönderme kararı aldığını bildirdi.

Polonya Cumhurbaşkanlığı Ofisi Twitter’da yayınladığı mesajda “Koalisyonun oluşturulması kapsamında bir Leopard tank bölüğü transfer edilecek. Ancak bunun için, bir dizi resmi gereklilik, onay vb. Ancak her şeyden önce bunun uluslararası bir koalisyon üzerinden olmasını istiyoruz” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, Lublin Üçgeni Zirvesi kapsamında Lviv’de bir araya geldi. Zirvenin ardından ortak deklarasyon yayınlayan liderler, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunma hakkının devredilemez olduğuna vurgu yaparak, çatışmaların sona ermesinin ardından Ukrayna’nın yeniden inşasında işbirliği mesajı verdi.

Polonya’nın uluslararası koalisyonun bir parçası olarak Leopard tanklarını sağlamaya karar verdiğini vurgulayan Polonya cumhurbaşkanı, yakında Ukrayna’nın savunmasını güçlendirmek için Leopard tanklarının ve diğer uluslararası ortakların elindeki tankların Ukrayna’da görüneceğini umduğunu ifade ederek “Polonya’da böyle bir karar zaten alındı.” dedi.

Polonyalı lider, Ukrayna’daki savaşın sonlandırılmasının son birkaç on yılda “özgür dünya için en büyük zorluklardan biri” olduğunu da vurgulayarak ülkesinin Ukrayna’ya olağanüstü yardım sağlayan ilk ülke olduğunu, bugüne kadar Ukrayna’ya çok sayıda tank, obüs, tüfek ve mühimmat verdiklerini hatırlattı. Ukrayna’ya silah desteği sağlamaya devam edeceklerini vurgulayan Duda, Polonya’nın uluslararası koalisyon kapsamında Ukrayna’ya Leopard tipi tankları gönderme kararı aldığını açıkladı. Duda, “Ukrayna’daki savaşı durdurmak son yıllarda özgür dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan birisi. Dünyanın tüm devletlerini Ukrayna’ya yardım etmeye davet ediyoruz” dedi.

Duda, Polonya’nın Ukrayna’ya tam olarak kaç tank transfer edeceğini belirtmedi.

Lublin Üçgeni

Polonya, Litvanya ve Ukrayna arasında 28 Temmuz 2020 tarihinde oluşturulan Lublin Üçgeni, üç ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve sosyal işbirliğini geliştirmeyi, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğini desteklemeyi ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü yeniden kazanmasına yardımcı olmayı amaçlayan bir ittifak. İttifak üyesi üç ülkenin liderleri son olarak Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından bir gün önce, 23 Şubat 2022 tarihinde Kiev’de bir araya gelmişti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com