Ukrayna, topraklarında Rus ordusu konuşlu olduğu sürece Avrupa Birliği’ne üye olmayacak.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna, topraklarında Rus ordusu konuşlu olduğu sürece Avrupa Birliği'ne üye olmayacak.

Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılımının temel koşulu , savaşın sona ermesi ve Rus ordusunun Ukrayna topraklarından çekilmesidir.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans tarafından “German Wave” ile yapılan bir röportajda aynı zamanda Ukrayna’nın AB’ye katılımının toplumun karakterini değiştireceğini kaydetti. Yetkili, AB’nin Ukrayna’yı katılım yolunda desteklemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Timmermans soru üzerine “Hayır, bu imkansız. Ancak fikir şu ki, Ukrayna bu çatışmadan galip, egemen, bağımsız, özgür olarak çıkıyor ve bu seçimi kendisi yapma fırsatına sahip. Ve bence Ukrayna bunun gerçekleşmesi için savaşıyor. Avrupa Birliği’nin bu hedefe ulaşmasında Ukrayna’yı desteklemesi gerekiyor.” dedi.

Aynı zamanda, Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı, Ukrayna’nın AB’ye katılımının önem derecesini, 2004 yılında topluluğun tek seferlik en büyük genişlemesiyle karşılaştırarak. “Bu, Avrupa Birliği’nin karakterini gerçekten değiştirecek” dedi.

Kiev’in AB yolunda yedi kriteri yerine getirmedeki başarılarına dikkat çeken Timmermans, “Bunu kanıtlamak için, Ukrayna’yı AB’ye yaklaştırmak için tam olarak neler yapabileceğimizi göstermeliyiz. Ukrayna’ya şunu söyleyerek yanıt vermeliyiz: Tamam, şimdi bu yasayı çıkardınız, uygulamanıza yardımcı olacağız, başarılı olması için destek sağlayacağız. Bu, katılıma hazırlık sürecidir. son derece önemli olacak ama buna bir an önce başlamamız lazım.” şeklinde açıklama yaptı.

Ukrayna’nın AB’ye Katılımı

23 Haziran 2022’de Avrupa Konseyi, Ukrayna’ya AB üyeliği için aday statüsü verdi. Aynı zamanda Avrupa Komisyonu, Ukrayna’nın uygulaması gereken reformların getirilmesine ilişkin tavsiyelerde bulundu.

Bunların arasında: Anayasa Mahkemesi yargıçlarının seçiminin hızlandırılması; adalet sistemi reformunun devamı; yolsuzluk ve kara para aklama ile mücadele; deoligarşizasyon yasası; kitle iletişim yasası; ulusal azınlıklar yasasının kabulü ve uygulanması.

16 Aralık’ta, 2023 baharında Avrupa Komisyonu’nun Ukrayna’nın AB üyeliğine ilişkin müzakerelerin başlaması için gerekli yedi tavsiyeyi uygulamadaki ilerlemesini değerlendireceği öğrenildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com