NYT: Rus işgalciler Ukrayna müzelerinden on binlerce değerli eseri çaldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya, Ukrayna’dan sadece toprak almak istemiyor, aynı zamanda ülkenin kültürel mirasından da mahrum etmek istiyor. Büyük ölçekli işgalin başlangıcından bu yana, Rus işgalciler Ukrayna müzelerinden on binlerce eseri çaldı.

The New York Times tarafından yapılan haberde uluslararası uzmanlarca Rus ordusunun bu tür barbarca eylemlerinin, Ukrayna’yı kültürel kimliğinden mahrum etmeyi amaçladığı ve 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük sanat soygunu olabileceği kaydedildi.

İşgalciler özellikle Herson, Mariupol, Melitopol, Kakhovka ve diğer geçici olarak ele geçirilen şehirlerdeki sanat ve tarih müzelerini yağmaladılar.

Bu kurumlardan biri de Herson Bölgesel Sanat Müzesi idi. Yağma, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin şehre girmesinden iki haftadan kısa bir süre önce, Ekim 2022’nin sonunda gerçekleşti.

Görgü tanıklarına göre, işgalciler müzenin yakınındaki sokakları kapatarak buraya beş kamyon getirdiler. Müzeyi dört gün boyunca soydular. Müze müdürü Alina Dotsenko, Rusların artık dünyada olmayan bu tür başyapıtları çöp gibi yüklediklerini söyledi.

Ukrayna kolluk kuvvetlerinin tahminlerine göre, Rus işgalciler yalnızca Herson müzelerinden 15.000’den fazla eser çaldı. İşgal altındaki şehirlerin geri kalanına gelince, oradaki duruma dair henüz kesin bir veri yok.

Ukraynalı yetkililere ve uluslararası uzmanlara göre, bu soygun tesadüfi değil ve birkaç yetersiz askerin görevi kötüye kullanması değil. Hırsızlıklar, Ukrayna’nın ayrı bir ulus olduğu fikrini sürekli olarak karalayan ve bunu ana gerekçe olarak kullanan Rus lideri Vladimir Putin’in emperyal duruşuyla uyumlu olarak, Ukrayna gururuna, kültürüne ve kimliğine yönelik geniş kapsamlı bir saldırıdır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com