NATO, Ukrayna’ya ek ağır silah tedarik edeceğini duyurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg'in, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik başvurusuna tepkisi

NATO, Rusya-Ukrayna savaşının yeni bir aşamaya girdiğine inanıyor. Ukrayna artık yeni bir ağır silah tedariki bekleyebilir.

NATO Genel Sekreteri Jens StoltenbergSon ağır askeri teçhizat vaatleri önemlidir ve yakın gelecekte daha fazlasını bekliyorum. Savaşın belirleyici bir aşamasındayız. Bu nedenle, Ukrayna’ya kazanması için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamamız önemlidir.” dedi

Ona göre, Ukrayna yakında Batı ülkelerinden ek ağır silah teslimatlarının duyurulmasını bekleyebilir. Kiev uzun süredir daha ağır silahlarda ısrar ediyor, ancak Batılı ülkeler bir savaşın içine çekilmekten veya Rusya’yı kışkırtmaktan korkuyordu. Artık, belli ki, böyle korkular yok.

Genel Sekreter, NATO ülkelerinin yeni paketlerde Ukrayna’ya devredeceği silahların listesini henüz açıklamadı.

Ukrayna’ya devredilecek ağır askeri teçhizatlar

Bu süreçte Ukrayna, Polonya’nın yaptığı gibi Almanya’nın da Leopard 2 tanklarını teslim etme kararı almasını bekliyor. Ancak Berlin muhtemelen ABD’nin önce hareket etmesini bekliyor.

Benzer bir durum Patriot hava savunma sisteminde de yaşandı. Uzun bir süre Ukrayna, diğer müttefiklerden, özellikle Almanya’dan Patriot istedi. Ancak Berlin, ABD sistemleri devretmeye karar verene kadar bunu reddetti. Nitekim Beyaz Saray basın servisi 6 Ocak’ta Scholz’un Biden ile yaptığı görüşmede Almanya’nın Ukrayna’ya ek bir Patriot bataryası tedarik etmek için ABD’ye katılacağını söylediğini bildirdi.

Bu arada İngiltere, ilk 4’ü hemen olmak üzere 12 Challenger 2 tankını Ukrayna’ya devretmesine çoktan karar verdi. Daha önce Polonya ile birlikte Almanya’yı ağır silahları Silahlı Kuvvetlere teslim etmeye ikna eden Fransa’nın, Mart ayı sonuna kadar Ukrayna’ya tank teslim etmeyi planladığı da biliniyor.

Ayrıca Çek Cumhuriyeti yakında modernize edilmiş T-72 tanklarını Ukrayna’ya devredecek.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com