BM Putin’le flört etmeye başlıyor: Lavrov’a istek ve teklif içeren bir mektup yazdılar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya, Birleşmiş Milletleri "tahıl anlaşmasından" çekilmekle tehdit etti

BM Genel Sekreteri Rusya’ya Karadeniz’deki “tahıl koridorunun” faaliyetine devam edilmesi yönünde bir teklif gönderdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov‘a , Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağlayacak tahıl anlaşmasını yeniden yürürlüğe koymayı amaçlayan “bir dizi özel öneri” gönderdi.

Reuters’in haberine göre mektup, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin arifesinde yazıldı. Reuters’a konuşan iki Türk kaynak, ikilinin 4 Eylül Pazartesi günü bir araya geleceğini ve öncelikli olarak Karadeniz’den yapılan tahıl ihracatını görüşeceğini söyledi.

Guterres gazetecilere, teklifin ayrıntılarına girmeden, “Devam için temel oluşturabilecek ancak sürdürülebilir olması gereken bir öneri sunduk” diyerek “Krizden krize, fesihten fesih’e giden bir Karadeniz Girişimi olamaz. İşe yarayan ve herkesin yararına işleyen bir şeye ihtiyacımız var” dedi.

Aynı zamanda, materyalde belirtildiği gibi, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Moskova’da yaptığı görüşme sonrasında Lavrov, Rusya’nın Karadeniz tahıl anlaşmasını yenilemesine olanak sağlayacak garantiler alacağına dair herhangi bir işaret görmediğini söyledi.

Rusya, kendi tahıl ve gübre ihracatını iyileştirme taleplerinin karşılanması halinde Karadeniz Anlaşması’nın yeniden yürürlüğe konması olasılığını değerlendireceğini söyledi. Moskova’nın ana taleplerinden biri Rosselkhozbank’ın SWIFT uluslararası ödeme sistemiyle bağlantısının yeniden sağlanması.

Rusya’nın gıda ve gübre ihracatı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında uygulanan Batı yaptırımlarına tabi olmasa da Moskova, ödemeler, lojistik ve sigorta üzerindeki kısıtlamaların tedariki engellediğini söylüyor.

Guterres, “Rus gıda ve gübrelerinin dünya pazarlarına yeterli fiyatlarla daha etkili bir şekilde erişmesini sağlayacak bazı somut çözümlerimiz var… Ciddi bir şekilde çalışarak herkes için olumlu bir çözüm bulabileceğimize inanıyorum.” dedi. . .

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com