ABD Kongresi: Rusya, milyonlarca ton Ukrayna buğdayını çaldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ABD Kongresi: Rusya, milyonlarca ton Ukrayna buğdayını çaldı

ABD Kongresi’ne sunulan rapor, ABD istihbarat verilerine, uydu görüntülerine ve açık kaynaklardan alınan raporlara dayanmaktadır.

ABD istihbarat verilerine, uydu görüntülerine ve açık kaynaklardan alınan raporlara dayanan ABD Kongresi raporunda belirtildiğine göre Ukrayna’nın geniş çaplı işgalinin arka planına karşı Rusya, 2022’de hasat edilen yaklaşık altı milyon ton Ukrayna tahılını çaldı.

Belgeye göre, 2022 yılında Rus işgali altındaki bölgelerden çalıntı tahıl taşımak için kullanılan kargo gemileri, Suriye, İsrail, İran, Gürcistan ve Lübnan’daki limanlara kargo teslim etmek üzere Türkiye kıyıları boyunca seyrediyordu.

Ukrayna tahılının çalınması

17 Haziran 2022 itibarıyla Rusya, değeri 100 milyon dolar olan 500.000 tona kadar Ukrayna buğdayını çaldı. Bu yükün büyük bir kısmı kamyonlarla işgal altındaki Kırım’daki limanlara teslim edildi ve ardından Batı yaptırımları altındakiler de dahil olmak üzere gemilerle nakledildi.

Ekim 2022’de Rusya’nın bir milyon ton daha Ukrayna tahılını çalacağı bildirildi. İşgalciler, yasadışı tahıl ihracatı karşılığında yaklaşık 600 milyon dolar almayı planlıyordu.

Kremlin, Ukrayna’dan çalınan buğdayı Suriye’nin yanı sıra Afrika’daki kuraklıktan etkilenen ülkelere de tedarik ediyor .

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com