Kuleba: Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme “tahıl anlaşmasını” yeniden tesis etmek için son şans

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin, Ukrayna tahılını Afrika Asya ülkelerine ulaştırmayı amaçlayan Karadeniz Tahıl Girişimi’ni yeniden canlandırmak için neredeyse son şans olacağına inanıyor.

Ayrıca Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği üye ülkelerinden liman altyapısını korumak için Ukrayna hava savunmasını güçlendirmelerini istiyor.

Kuleba, Avrupa Birliği üye devletlerinin dışişleri bakanlarının Toledo (İspanya) şehrinde düzenlenen gayrı resmi toplantısındaki giriş konuşmasında Eylül ayının “tahıl girişimi” ve Barış Formülü için çok önemli bir ay olacağını kaydetti.

Kuleba, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Putin arasında bir toplantı olacağını biliyoruz. Ve bu aslında Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ne dönüp dönmeyeceğini öğrenmek için neredeyse son fırsat olacak.” dedi.

Aynı zamanda, bakanın dediği gibi, buna paralel olarak Ukrayna, gemilerin Ukrayna limanlarından ayrılıp neredeyse anında Romanya karasularına girdiği alternatif bir deniz rotası geliştiriyor. Bu koridordan şimdilik iki gemi geçti.

Kuleba, “Bu yüzden lütfen gemiler Ukrayna karasularındayken bu tahıl koridorunun güvenliğini sağlamaya nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünün.” dedi.

Bu bağlamda Ukrayna’ya hava savunma sistemleri sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme

Bloomberg kaynaklarına göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki hafta Rusya’da Putin ile görüşmeyi planlıyor. Erdoğan, Hindistan’daki G20 zirvesi öncesinde 8 Eylül’de Rusya’ya gidebilir. Toplantının amacı “tahıl anlaşmasının” restorasyonunu tartışmak olacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı’nın, Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı yapmasına olanak sağlayan ve Rusya tarafından bozulan “tahıl anlaşmasının” yeniden yürürlüğe konulmasından yana olduğu bildirildi. O tarihten bu yana dünya buğday fiyatları istikrarsızlaştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com