Putin ve Erdoğan tahıl anlaşmasını görüşmek üzere Soçi’de buluşacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Putin ve Erdoğan tahıl anlaşmasını görüşmek üzere Soçi'de buluşacak

Rusya lideri Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Eylül başında Soçi’de bir araya gelecek. Toplantıda Rusya’nın Karadeniz tahıl anlaşmasına olası katılımının yeniden başlaması veya buna bir alternatif tartışılacak.

Putin’in basın sözcüsü Dmitriy Peskov da Türkiye ve Rusya liderlerinin yakında görüşmelerde bulunacağını ve Kremlin’in bu görüşmelere hazırlandığını duyurdu.

Bloomberg kaynaklarına dayanarak toplantının 8 Eylül’de yapılabileceğini yazıyor.

Rusya’nın bloke ettiği Karadeniz limanlarından gıda ihracatının yapılmasını öngören tahıl anlaşması geçen yılın Temmuz ayında imzalanmıştı. Dörtlü anlaşma Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM temsilcileri tarafından imzalandı. Anlaşmada, tarım ürünlerinin BM ve Türkiye garantisi altında Rusya ve Ukrayna limanlarından Karadeniz üzerinden engelsiz ihracatının koşulları belirlendi.

17 Temmuz’da Rusya tahıl anlaşmasından çekildi. Moskova, Rus gübre ve gıda ihracatına ilişkin bazı anlaşmaların yerine getirilmediğini belirtti.

18 Temmuz’dan itibaren Rus birlikleri neredeyse her gün Odessa bölgesini bombalayarak liman altyapısını tahrip etmeye başladı. Kremlin aynı zamanda 17 Temmuz gecesi Kırım köprüsüne yapılan saldırıyı da bombardımanın gerekçesi olarak nitelendirdi.

Temmuz ortasında Alman Bild gazetesi, Rusya’nın Türkiye ve Katar ile birlikte tahıl anlaşmasının yerine geçecek yeni bir anlaşmaya hazırlandığını bildirdi. Gazetecilere göre katılımcı ülkeler, Rus tahılının fakir ülkelere ihracatı için yeni bir plan geliştiriyor; buna göre Türkiye organizatör, Katar ise malzeme sponsoru olacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com