Ukrayna’da savaş bitmeden seçim yapılacak mı? Zelenskiy şartları açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna mevzuatının sıkıyönetim sırasında seçim yapılmasını yasakladığını hatırlattı. Müttefiklerin bir takım şartların yerine getirilmesine yardımcı olması halinde bu adımı atmaya hazır olduğunu belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı gazeteci Nataliya Moseyçuk ile yaptığı röportajda. “Savaş sırasında ülkede yaşanan siyasi sürecin, esas meselenin, yani ülkemizde barışın yeniden tesis edilmesinin parçalanması olduğuna inanıyorum. Bu, dikkatimizi başka bir yöne çeviriyor. Öte yandan, biz demokrasiyi koruyoruz, siyasi süreçleri var. Dolayısıyla bu süreçler yasaklanamaz.” dedi.

Yasaya göre seçim yapılmasının yasak olduğuna dikkat çekerek “Demokrasiyi koruyorsanız savaş sırasında da bu korumayı düşünmeniz gerektiğinin bir mantığı var. Seçimler korunma yollarından biridir, ancak mevzuatımızda seçimler açıkça yasaktır. Yapması zaten çok zor.” diye açıkladı.

Ayrıca savaş sırasında seçim yapılabilmesi için bir takım şartların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi:

  • Ukraynalı parlamenterler seçim kanununda hızlı değişikliklere hazır olmalı;
  • Müttefikler en az 5 milyar kaynak ayırmaya hazır olmalı; bu, barış zamanındaki seçimler için gereken miktardır. Bu miktar bütçeden alınamaz;
  • Seçimin meşru olabilmesi için gözlemcilerin siperlerde olması gerekiyor.

Ayrıca seçim sürecinin her yerde sağlanması gerektiğine dikkat çekti, çünkü yurt dışında 7 milyon kişinin yalnız başına oy kullanması gerekiyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı “Bu, insanları bölmemeli. Ordunun da oy verme fırsatına sahip olması gerekiyor, çünkü onlar demokrasiyi koruyorlar. Onları bu fırsattan mahrum bırakmak adil değil. Ben bu yüzden buna karşıyım.” dedi.

Savaş sırasında Ukrayna’da seçimler – bilinenler

Ukrayna Verkhovna Rada’sındaki cumhurbaşkanının temsilcisi ve parlamentonun ulusal güvenlik, savunma ve istihbarat komitesi üyesi Fedir Venislavskiy, yasal sıkıyönetim rejimi sırasında Ukrayna Anayasasının dolaylı olarak parlamento için seçim yapılmasına izin vermediğini söyledi. Sadece Anayasa Mahkemesi farklı bir karar verebilir.

Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov ise Ukrayna’da seçimlerin ancak çatışmaların sona ermesinden sonra mümkün olabileceğini söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com