Arahamiya: Sahte belgelerle yurtdışına giden Ukraynalılar iade edilebilecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Arahamiya, sahte sertifika satın alanların yasaya göre “rüşvet vermekten, sahte belge düzenlemekten ve seferberlikten kaçmaktan” sorumlu olacağını vurguladı.

Sahte uygunluk belgesi satın alan Ukraynalılar bundan sorumlu tutulacak. Bu tür belgelerle yurtdışına gidenler kaçak olarak iade edilebilecek.

Ukrayna ulusal güvenlik, savunma ve istihbaratla ilgili parlamento komitesi üyesi olan “Halkın Hizmetkarı” partisinin başkanı David Arahamya katıldığı bir teleton yayınında “İnsanlar ya geçici olarak askere alınmalarını engelleyecek ya da kalıcı olarak yani engellilik derecesi yardımıyla askere alınmasını engelleyen bir belge hazırlamak için 3.000 dolardan 15.000 dolara kadar para ödediler.” dedi.

Ona göre, matematiksel analizle, tam kapsamlı seferberlik sırasında “Ukrayna vatandaşları tarafından ülke genelinde ilgili yetkililere rüşvet vermek için on milyonlarca dolar harcandığı” sonucuna varılabilir.

Milletvekili, “Bir yerde büyük ölçüde, bir yerde daha az düzeydeydi, ancak bu organların çalışmaları sırasında bu kadar yaygın yolsuzluğun meydana gelmediği tek bir bölge olmadığını kesinlikle söyleyebiliriz.” dedi.

Sahte sertifika alan kişilerin akıbetinin ne olacağı sorusunu yanıtlayan Arahamiya, kanuna göre “rüşvet vermekten, sahte belge düzenlemekten, seferberlikten kaçmaktan” sorumlu tutulacaklarını vurguladı.

Arahamiya “Önceden ülkeden ayrılanların nasıl adalete teslim edileceği meselesi var. O belgeleri aldılar ve bu sahte belgeleri kullanarak yurtdışına çıktılar. Artık kolluk kuvvetlerinin onlara ulaşması mümkün değil. Uluslararası adli yardım alınır. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde (Rusya hariç), kolluk kuvvetlerimiz gelip bu tür kişilerin iadesi için talepte bulunabilir ve onları uygun sorumluluğu üstlenmeleri için Ukrayna’ya getirebilir.” dedi.

Ukrayna’da sahte uygunsuzluk sertifikaları

Büyük çaplı savaşın başlangıcından bu yana, askeri sağlık komisyonu kararıyla sicilden çıkarılan asker sayısı önemli ölçüde arttı. Başkan Zelenskiy’e göre bazı bölgelerde bu gösterge on kat arttı ve bunların “yolsuzluk kararları” olduğu herkes için açık. VLK’nın 24 Şubat 2022’den sonra alınan engellilik ve askerliğe uygun olmama konusundaki tüm kararlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Sonuç olarak Zelenskiy tüm bölgesel askeri komitelerin görevden alınmasına karar verdi. Yerlerine muharebe operasyonlarından geçmiş askeri personel getirilecek.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com