Başbakan Gonçaruk istifa mı ediyor? Ses kayıtları internete düştü.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Başbakan Aleksey Gonçaruk’un Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin ekonomi hakkında ilkel bir görüşe sahip olduğunu iddia ettiği bir ses kaydı yayınlandı.

Delo.ua’nın verdiği habere göre, sosyal ağlar, Başbakan Aleksey Gonçaruk‘un Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin ülkedeki ekonomik süreçleri anlamadığını iddia ettiği bir ses kaydını tartışıyor. Youtube’daki ses kaydına bağlantı, Facebook sayfasında Verkhovna Rada yardımcısı Aleksander Dubinskiy (“Halkın Hizmetkarı Partisi’nden”) tarafından yayınlandı.

YouTube ses kaydı açıklamasında şunlar yazıldı: Aleksey Gonçaruk, Oksana Markarova, Yakov Smoliy, Ekaterina Rojkova, Yulia Kovaliv aptal cumhurbaşkanı “Zelenskiy” ile bir toplantı için nasıl bir araya geldi. Kanal 15 Ocak’ta oluşturuldu.

Gonçaruk, Rojkova ve Markarova’ya atfedilen sesler, Zelenskiy’e güçlenen grivna konusunda nasıl haklı çıkacaklarından bahsediyorlar. Rusça konuşuyorlar ve Gonçaruk’a atfedilen ses, Cumhurbaşkanı’nın ekonomi hakkında ilkel bir görüşe sahip olduğunu söylemektedir.

Gonçaruk’a atfedilen ses ise şunlaru söylüyor: “Şey, bana şunu söylemeye başlar: Leşa, değiştirici olarak geliyorum. Bu nedir? Çocuklar, soru bekleniyor. Diyorlar: bizimle değil. Dahası, Çarşamba günü ekonomi politikası hakkında bir toplantı isteyecek. Paramı değerleniyor … Pekala, nedenini açıklayın. Sorusunun cevabı şu: “Tüm koçlar.” Şehirde en iyi komisyon bir şekilde orada. Oturuyorlar, çalışıyorlar ve her şeyin yolunda olduğunu anlıyorlar. Belki komisyon toplayabilir. Çok elverişli, diyor ki: “Leşa, beni kandırmayı kes.” Bana normalde açıklayabilirsin: 50 milyar bütçemizde bir delik var ve nasıl bütçede başka 100 milyar delik nasıl olacak.”

Başbakanın Zelenskiy’nin ekonomik süreçler hakkında çok ilkel bir anlayışa sahip olduğunu iddia ettiği söyleniyor.

“Fikir şu ki, Markarova ve Rothschild’lerin sadece para kazanmaları anlamında yozlaşmış düşüncelerdir: bu ilk korkudur. İkinci korku Petro Poroşenko’nun tüm parasıdır. Ana şeyi göstermek önemlidir. Her şey alakasızdır. Zelenskiy çok ilkel bir anlayışa sahiptir. Ödemeler dengesi var ve zorla güçlendiler. Bu soruya cevap arıyor.” diye devam ediyor.

Başbakanın, meslektaşlarına cumhurbaşkanına neyin açıklanması gerektiğini de söylediği iddia ediliyor.

Gonçaruk’a ait olduğu iddia edilen ses devam ediyor “Onu açıklamak gerekiyor: yılın başında, halk grivnaya inanmıyordu. Bu bir istikrarsızlık faktörüydü. Herkes titriyordu. Bu nedenle, grivna olması gerekenden daha zayıftı. Ama şimdi hayal ediyorum. Herkes seçimden sonra 50 ve yukarısını bekliyordu … Peki grivna ne yaptı? Önce ekonomik amlamda olması gereken duruma geri döndü ve sonra güçlenmeye başladı. İnsanlar parlamentoyu genç ve güçlü gördü. Sonra grivna güçleniyor. Seçimden önce onay yok ve tersi. Sonra yeni ve güçlü bir başkan bla bla bla … Gücüne güven görülmemiş düzeyde. Grivna daha da güçleniyor. Ondan hiçbir cevap yok. Güçlenmeye devam ediyor ve bu ekonomik görünüm için gereklidir. Biz çok gerçekçi konuşuyoruz. Dürüstüz. Çünkü başkanın kafasında bu soruya bir cevap yok – orada boş bir yer var. Ve saçmalıklar ona gidecek. Sadece kafasına girer, çünkü kafası sisli. Bu ilk. İkincisi. Kaynakların daha ucuz hale geldiğini göstermemiz gerekiyor.”

Ayrıca, ekonomide çok bilgili olmadığını da kaydediyor ve devam ediyor:

“Ben ekonomide tam bir cahilim. Ama anladığım iki parasal teori var: parasal ve keynesyen. Ama çok basit şeyler var. Birincisi. Kaynakları ucuzlaştırma yolunda ilerliyorsunuz ya da para basmaya devam ediyorsunuz ve ekonomiyi geliştiriyorsunuz. Bu durumda, stratejiniz enflasyonu azaltmaktır ve Batı ülkelerinde insanların % 2 ile kredi aldığını göstermeniz gerekir. Diğer her şey spekülatif paradır. Bu nedenle ekonomi orada büyüyor. Küçülmüyor.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com