Bloomberg: Dünyanın Ukrayna’ya olan ilgisindeki düşüş Putin için yeni fırsatlar yaratıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Vladimir Putin

Ukrayna’ya daha fazla Amerikan silahlarının teslimatının ertelenmesi, Vladimir Putin’e savaşta önemli bir avantaj sağlayacak, çünkü AB ülkeleri bu açığı telafi edemeyecek.

Bloomberg’te yayınlanan makalede “Savaş alanının dışında, ABD ve Avrupa’daki bazı kişiler, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı’nın savaşın bir çıkmaza girdiğini itiraf ettiği gibi, zaten sınırlı olan kaynakları ‘atmaya’ devam edip edemeyeceklerini sorgulamaya başlıyorlar.” denildi.

Bu bağlamda yetersiz veya azaltılmış yardımın Zelenskiy’i zamanından önce zayıf bir konumda barış görüşmelerine başlamaya zorlayabileceği veya daha kötüsü Moskova’nın Ukrayna savunmasını ihlal etmesine ve Putin’i müzakere için her türlü teşvikten mahrum bırakmasına neden olabileceği belirtildi.

Makalede, “Zelenskiy henüz müzakere stratejisini düşünmüyor olabilir. Ancak anketler, Ukraynalıların küçük ama giderek büyüyen bir azınlığının, Moskova’ya toprak tavizlerinin barışın kaçınılmaz bedeli olabileceğine inandığını gösteriyor” denildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bu ihtimal, son yıllarda Vladimir Putin’in niyetlerine karşı giderek daha ihtiyatlı davranan Doğu Avrupa’daki bazı liderleri korkutuyor.

Yazarlar, Moskova’daki kaynakların değerlendirmesine dayanarak, uzun bir savaş koşullarında Moskova’nın ivmenin kendi lehine değiştiğini gördüğüne inanıyor. Onlara göre Putin’in iki seçeneği var: rakibini ve müttefiklerini yıpratmak için hattını bükmeye devam etmek ya da baharda yeni ve büyük bir saldırı başlatmaya çalışmak. Ancak Bloomberg, ikinci seçeneğin muhtemelen onun pek sevilmeyen bir adım atmasını gerektireceğini öne sürüyor: Rusya Federasyonu’nda kitlesel seferberlik.

Ukrayna birliklerinin hala belirli başarılar elde ettiği belirtiliyor. Ukrayna ordusu, özellikle yeni Amerikan uzun menzilli ATACMS füzelerinin yardımıyla Rusya’nın arka tarafındaki stratejik hedefleri vurdu. Ve Dinyeper’ı zorlamadaki son başarı, Ukrayna kuvvetlerini daha da güneye itme potansiyeline sahip.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com