Ukrayna, İsrail ile vizesiz rejimi iptal etmeyi ve Ramstein’dan dışlanmasını talep etmeyi planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna, İsrail ile vizesiz rejimi iptal etmeyi ve Ramstein'dan dışlanmasını talep etmeyi planlıyor

Kiev, İsrail ile vizesiz rejimi iptal etme olasılığını değerlendiriyor ve Batılı ortaklarından, ” Ukrayna’ya yönelik düşmanca eylemler ve uluslararası arenada Rusya yanlısı bir konumu” sebebiyle ülkeyi Rammstein formatının katılımcıları çemberinden çıkarmalarını isteyecek.

Kyiv Post tarafından Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’ndeki kendi kaynaklarına atıfta bulunularak bildirildiğine göre yayının muhatabı, “İsrail makamları hiçbir zaman gerçek bir yardımda bulunmadı. Bunun yerine [Ramstein’daki] toplantılarda alınan bilgiler İsrail tarafından kendi çıkarları için kullanılıyor.” dedi.

Kaynağa göre Ukrayna, İsrail’in katılımıyla Ramstein’da düzenlenen toplantılarda tartışılan bilgilerin “muhtemelen saldırgan devletin eline geçmesini” “gerçek bir tehlike” olarak görüyor.

Gazete, İsrail ile vizesiz rejimin iptali kararının, İsrail devletinin İsrail topraklarında bulunan Ukrayna vatandaşlarına karşı tutumu konusunda iki ülke arasında uzun süredir devam eden diplomatik anlaşmazlık nedeniyle verildiğine dikkat çekiyor.

Ukrayna’nın İsrail Büyükelçisi Yevgen Korniyçuk, Ukraynalı turistlerin yaklaşık %10’unun hiçbir açıklama yapılmadan İsrail’den sınırdışı edildiğini söyledi. Son zamanlarda İsrail makamlarının Ukraynalı mülteciler için sağlık sigortası ödemeyi durdurma kararını da eleştirdi.

Bu arada, Ulusal Güvenlik Konseyi’ndeki bir kaynağa göre İsrail, Eylül ayında Bratslav Hasidism’in kurucusu Haham Nachman’ın mezarının bulunduğu Uman’a yıllık seyahatlerini yapan onbinlerce Yahudi hacı için Ukrayna’dan güvenlik garantisi istiyor.

“Sürekli roket saldırıları sırasında bu garantileri sağlamak imkansız” diyen kaynak, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın şu anda İsrail vatandaşlarına yönelik vizesiz rejimin iptali için bir teklif hazırladığını da sözlerine ekledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Kyiv Post’a yaptığı bir yorumda ise bu bilgiyi doğrulamadı.

Ukrayna’nın İsrail ile ilişkileri en son haberler.

Haziran ayının sonunda İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ülkesinin Ukrayna’nın yanında olduğunu ancak askeri yardım sağlama konusunda kısıtlamaları olduğunu söyledi. Ona göre İsrail, İsrail’in Ukrayna’ya vereceği silahların Rusların eline geçmesinden ve bunun sonucunda İran’a geçmesinden büyük endişe duyuyor. Bu nedenle İsrail, Ukrayna’ya savaş silahları sağlamıyor.

Netanyahu, Rusya ile ilişkileri bozmak istemediğini de itiraf etti.

Bu nedenle İsrail’in Ukrayna’ya yaptığı yardım esas olarak insani yardım malzemeleriyle sınırlıdır. Ancak Ukrayna’nın ilkbaharda birkaç İsrail yapımı radar aldığı biliniyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com